Private financiering van leisure

vakkennis

In het verleden leverden overheden vaak een grote bijdrage in de exploitatie en initiële investering van culturele en sportvoorzieningen en/of stonden garant voor exploitatietekorten. Die tijd is voorbij. Het kabinet-Rutte I zette een streep door het Nationaal Historisch Museum. Haarlem en Veendam namen in 2010 afscheid van het betaalde voetbal, toen de gemeentebesturen weigerden nog langer financieel bij te dragen.

Volledig publieke financiering van culturele en sportvoorzieningen is niet (meer) aan de orde. Bedrijven en vermogende particulieren drukken een steeds grotere stempel op investeringen in cultuur en de programmering. Denk aan het Ziggo Dome in het Amsterdam Arena-gebied met een zaalcapaciteit van 17.000 bezoekers en het nieuwe De La Mar theater, een cadeau van Joop van den Ende aan de stad Amsterdam. Tot slot komt in de westelijke Houthavens het volledig privaat gefinancierde Amsterdam Theater tot stand met 700-1100 zitplaatsen. De financiering is in handen van productiebedrijf Imagine Nation van Robin de Levita (producent van Broadwayshows en de musical Soldaat van Oranje) en Kees Abrahams.

De combinatie van leisure met project- en gebiedsontwikkeling heeft nog geen grote vlucht genomen. Projectontwikkelaars en beleggers zijn huiverig om te investeren in leisure. Zij beschouwen de exploitatie van vrijetijdsvoorzieningen als risicovol. De levenscyclus van leisure-objecten is vaak kort. De alternatieve aanwendbaarheid van gebouwen met een specifieke leisure-invulling is gering.

De laatste jaren duikt leisure echter steeds vaker op bij integrale project- of gebiedsontwikkelingen. Het idee vat post dat leisure een economische spin-off heeft, als trekker fungeert, sterk imagoversterkend werkt en een positief effect heeft op vastgoedwaarden.

MEER INFORMATIE drs. Toine Hooft th@stedplan.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is senior consultant detailhandel en leisure bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

‘Culture-led gentrification’

Culturele en sportvoorzieningen genereren economische spin-off, verschaffen een stad of buurt identiteit, maken de buurt aantrekkelijker en hebben een positief effect op vastgoedwaarden. Economische synergie meer