‘De Hoofdweg is een gouden plek’

nieuws

PRINS ALEXANDER – ,,Landbouw en autosloperijen langs de rijksweg. Dat zorgde voor de economische activiteiten in de wijk toen ik er kwam wonen,’’ herinnert portefeuilehouder economische zaken Erwin van Duin (VVD) van de deelgemeente Prins Alexander zich. Maar dat is verleden tijd. In alle wijken moet er ruimte zijn voor wonen en werken met de Hoofdweg als bruisend regionaal economisch centrum. Van Duin praat volgende week over het concept van de ‘Economische visie Prins Alexander 2020’ met zijn collega’s in het bestuur van de deelgemeente. Naar een bruisend regionaal centrum heeft het als titel meegekregen. Het rapport, opgesteld door het Bureau Stedelijke Planning uit Gouda, heeft ook gekeken naar een dossier dat eerder dit jaar werd opgesteld door Delftse studenten over de bereikbaarheid en de economische kracht van het centrum van Prins Alexander, dat inmiddels de Alexanderknoop wordt genoemd.

Het Goudse bureau zegt dat er een strategie moet worden uitgestippeld, waarbij de Alexanderknoop een onderscheidend nieuw regionaal centrum moet worden. De detailhandel, de zakelijke dienstverlening en zorg en welzijn moeten extra kansen krijgen en voor kleine bedrijven moet meer ruimte komen. Om zo’n regionaal centrum te verwezenlijken zal in de komende dertien jaar veel moeten gebeuren. ,,Vanuit de gemeente Rotterdam heeft de ontwikkeling van Prins Alexander een beetje stilgelegen,’’ vindt Van Duin. ,,Maar met dit college is er weer volop aandacht voor de deelgemeente in de Stadsvisie 2030. Wij beperken ons voorlopig tot 2020. Soms duurt het zo lang, denk ik wel eens, maar als ik nu terugkijk, is er eigenlijk in de afgelopen jaren net zoveel gebeurd als er nu tot 2020 moet worden gedaan.

De Hoofdweg was nog een rijksweg. Ik was een jaar of zeven toen ik door mijn ouders naar Ommoord werd getransporteerd. En ik kan me nog heel goed de eerste autorit van mijn vader herinneren met de Simca 1000 over de Oude Ommoordseweg, zo’n slingerweg, die hartstikke glad was. Zo herken ik nog tal van dingen als de fruitbomen bij het Wion-trapje, die vroeger bij de entree van een boerderij stonden. Ik weet nog dat in 1984 de Oosterhof kwam, het begin van de centrumontwikkeling. En toen ik portefeuillehouder werd in 1994 zat het sloopbedrijf Lekkerkerker er zelfs nog. Nu staan er het hoofdkantoor van Coca Cola, de Superstores en de Woonmall. En je hebt er met al die parkeerplaatsen nog ruimte zat om nog veel meer te bouwen.’’ Van Duin denkt dat het westelijke deel bij de Hoofdweg en de Koperstraat minstens op vergelijkbare wijzen kan worden ontwikkeld: ,,Daar heb je veel kleine bedrijfjes en wordt er eigenlijk met ruimte geknoeid. Het is een gouden plek. Aan de Hoofdweg kunnen zo’n tweeduizend woningen komen met daaronder kantoren. Ook voor kleinere bedrijfjes, want daarvan hebben we er nogal wat in de deelgemeente. Maar wanneer die willen groeien, hebben we nergens in Prins Alexander een plaats voor ze. Op de plek van de Gemeentewerf zou je een bedrijfsverzamelgebouw kunnen neerzetten.’’

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN AD Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Urban leisure in facts & figures

Wat is urban leisure en wat heb je eraan als stad? Van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verscheen het uitgebreide Leisuremarktonderzoek. De meest relevante Lees meer