Grootse plannen Stationsplein volgens studie haalbaar

nieuws

LEIDEN – De wensen en ambities van de gemeente Leiden voor de omgeving van het Stationsplein zijn haalbaar. Dat althans concludeert het Goudse Bureau Stedelijke Planning, die ze onderzocht. Het bureau ziet kansen voor een Bijenkorf, een groot hotel met (speelautomaten) casino, een grote bioscoop, duizend woningen flink wat kantoren.

Het gaat om het hele gebied aan de stadskant van Leiden Centraal, ruwweg tussen de voormalige Marechausseekazerne bij de Morsweg en het Schuttersveld. De Leidse plannen zijn ambitieus en omvangrijk – zelfs twee keer zo groot als vergelijkbare projecten bij de stations in Arnhem, Breda en Tilburg – maar volgens Bureau Stedelijke Planning wel te doen. Belangrijke factor daarbij is, dat Leiden Centraal het vijfde station van Nederland is. Er komen, overstappers niet meegerekend, zo’n 60.000 reizigers per dag langs.

Het kan volgens het onderzoeksbureau echter ook doordat Leiden een relatief tekort heeft aan detailhandel. Het stationsgebied zou met name kansen bieden voor grote sport-, elektronica- en woonwinkels. Ook zou er ruimte zijn voor een luxueus maar betaalbaar hotel met een grote speelhal, een bioscoop met acht zalen, een vergadercentrum, een discotheek en een grote health club. Specifiek noemt het onderzoeksbureau de Bijenkorf als een winkelformule die in Leiden ontbreekt. Het is niet voor het eerst; bij plannen in het centrum steekt de wens voor een Bijenkorf ook regelmatig de kop op.
Vrijwel alles kan wat burgemeester en wethouders graag willen in het Leidse stationsgebied. Een nieuwe evenementenhal, ter vervanging van de gesloopte Groenoordhallen, zit er echter niet in. De gemeenteraad had op initiatief van D66 gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken.

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Leidsch Dagblad Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Veilige pleinen en parken

De neergang van buurten en wijken gaat vaak samen met een slecht functionerende openbare ruimte. Omdat die neergang in belangrijke mate een sociaal-economische achtergrond heeft, Lees meer