Mede-opdrachtgeverschap blijft niche van de woningmarkt

nieuws

Het Homerus-kwartier in Almere is een proeftuin voor particulier opdrachtgeverschap. Nooit eerder werd op zo’n grote schaal geëxperimenteerd met mede-opdrachtgeverschap,een samenwerkingsvorm tussen ontwikkelaars en consumenten. Maar de doelgroep isinmiddels afgehaakt.

Particulier opdrachtgeverschap staat hoog op de politieke agenda. De wens is om zeker 30 procent van de woningbouwopgave in (een vorm van) particulier opdrachtgeverschap te realiseren. Toch bewijzen de cijfers dat dat niet overal even goed van de grond komt. Dat komt onder meer door de lastige grondmarkt: veel grond in uitbreidingslocaties is al in handen van projectontwikkelaars. Bovendien moet particulier opdrachtgeverschap expliciet in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Een andere hobbel is het kapitaal dat de particulier nodig heeft om voorinvesteringen te kunnen doen in de planvorming, aankoop van de grond, en dergelijke. Zodoende wordt toch nog zeker 90 procent van de woningbouw door de reguliere partijen ontwikkeld.

Mede-opdrachtgeverschap niche van de woningmarkt BB mei 2010

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Building Business Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Waar plannen we ouderenwoningen?

Door de vergrijzing zullen steeds meer ouderen in de nabije toekomst zelfstandig wonen. In de komende jaren worden daarom tienduizenden ouderenwoningen gebouwd, voor het overgrote Lees meer