Column Pieter van der Heijde: De woningmarkt herstelt

nieuws

In mijn column ‘Groen licht voor de woningmarkt’ (mei 2012) schreef ik dat er veel seinen op groen stonden voor een herstel van de woningmarkt in de nabije toekomst. Inmiddels lijkt deze periode aangebroken. Het door de NVM geregistreerde aantal woningtransacties is in het tweede en derde kwartaal van 2013 gestegen. Ook het Kadaster noteerde in het derde kwartaal van 2013 een stijging van 30% ten opzichte van het tweede kwartaal. In november was deze stijging 6,5% ten opzichte van de maand ervoor. Bovendien is het 12-maandsgemiddelde sinds 2006 met 5% gestegen (CBS). Volgens de Nederlandse Bank kwam in het derde kwartaal een einde aan een periode van bijna drie jaar met prijsdalingen en bevindt de woningmarkt zich momenteel op een kantelpunt.

Het herstel hangt samen met het consumentenvertrouwen dat sinds het begin van 2013 fors is toegenomen. Dit geldt ook voor het vertrouwen in de woningmarkt dat volgens de Eigen Huis Marktindicator (december 2013) twaalf maanden op een rij is gestegen. Hiermee is het verlies sinds het begin van de crisis vrijwel ingelopen. De toename van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt hangt samen met de rust op de financiële markten, betere economische verwachtingen en duidelijker overheidsbeleid.

Wel is het herstel van de woningmarkt nog broos. Zo is het aantal NVM-transacties in het derde kwartaal van 2013 weliswaar hoger dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met het volume in dezelfde kwartalen van 2010 en 2011. Voor de komende periode is de ontwikkeling van de rente een van de belangrijkste onzekerheden voor een verder herstel. Ook de hoge werkloosheid en de woningfinanciering zijn knelpunten. Hier staat tegenover dat de woningprijzen sinds het begin van de crisis met meer dan 20% zijn gedaald. Veel potentiële kopers zien het huidige prijsniveau als een goed instapmoment. Daar komt bij dat de vraag naar woningen zich in de afgelopen periode sterk heeft opgehoopt. Aangezien de productie van nieuwbouwwoningen in de afgelopen periode erg laag was, zou dit in bepaalde regio’s al snel kunnen leiden tot krapte op de woningmarkt.

PUBLICATIE Deel deze pagina

gerelateerde informatie