Groeiende vraag naar recreatiewoningen

nieuws

Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning. Het aantal vakantiehuisjes in Nederland is de afgelopen tien jaar met 16 procent gegroeid. Dat is twee keer zo snel als de reguliere woningvoorraad. Er liggen bovendien bouwplannen klaar voor 8000 nieuwe recreatiewoningen in de komende vijf jaar. Als die allemaal worden uitgevoerd, groeit de bestaande voorraad vakantiewoningen van 110 duizend stuks voor 2020 met nog eens 7 procent.

Dat staat in het eerste onderzoeksrapport over de markt voor recreatiewoningen in Nederland. Makelaarsvereniging NVM heeft dat laten opstellen door het Bureau Stedelijke Planning.

De snelle uitbreiding van het areaal vakantiehuizen kan in bepaalde regio’s tot overaanbod leiden, met dalende verkoopprijzen en leegstand tot gevolg, waarschuwt het rapport. Het aantal recreatiewoningen dat te koop staat is sinds 2006 bijna verdrievoudigd. Het aanbod groeit dus veel sneller dan de nieuwbouw.

Dat er desondanks flink wordt doorgebouwd, ligt aan het feit dat recreanten samenklonteren op dezelfde vakantiebestemmingen aan de kust. Op de de populairste bestemmingen, de Waddeneilanden en Zeeland, kosten vakantiehuisjes het meest.

De snelle uitbreiding van het areaal vakantiehuizen kan in bepaalde regio’s tot overaanbod leiden, met dalende verkoopprijzen en leegstand tot gevolg, waarschuwt het rapport

In bosrijke vakantieregio’s die vroeger populairder waren dan nu, zoals de Veluwe en Drenthe, staan veel verouderde vakantieparken. De huisjes op die parken zijn moeilijk verkoopbaar, omdat ze niet voldoen aan de moderne, luxere woonwensen. Vakantiewoningen in Salland, Twente, de Achterhoek en Limburg zijn minder in trek omdat ze te ver van de Randstad af liggen. Kopers zoeken meestal een tweede woning binnen een straal van 100 km van hun hoofdwoning.

Als belangrijkste reden voor de snelle uitbreiding van het recreatiewoningenaanbod noemen de onderzoekers de gestegen welvaart van de bevolking, de verstedelijking en de vergrijzing. De gestegen welvaart brengt een tweede woning voor meer Nederlanders binnen bereik. Door die toegenomen rijkdom kunnen kopers steeds meer eisen stellen. Nieuwe vakantiewoningen zijn luxer en groter dan die van twintig jaar oud.

Verstedelijking vergroot de behoefte aan een woning in een mooie, groene omgeving voor ‘erbij’. De vergrijzing is gunstig voor de markt voor recreatiewoningen, omdat de meeste vakantiewoningen worden gekocht door veertigers en vijftigers van wie de kinderen het huis uit zijn, de ‘empty nesters’.

 

Lees hier het hele rapport

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN De Volkskrant CONTACTPERSOON ir. Joris Quaedflieg Joris Quaedflieg Bureau Stedelijke Planning joris.quaedflieg@sweco.nl
+31 (0)6 12359403

Joris Quaedflieg (1976) is managing consultant werken en gebiedsontwikkeling bij Bureau Stedelijke Planning. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in projectmanagement en advies bij gebiedsontwikkelingen en binnenstedelijke herstructurering.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie