NVM: ‘Vraag naar recreatiewoningen zal stijgen’

nieuws

Als een kwart van de huishoudens met plannen voor het kopen van een recreatiewoning overgaat tot aanschaf, zou dit tot jaarlijks tot circa 3.500 transacties leiden. Dit blijkt uit een pas verschenen rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De voorspelde verkoopexplosie kent wel wat mitsen en maren. ‘Hoewel er momenteel sprake is van een verzadiging, zal er in de komende jaren naar verwachting een toename van de marktruimte ontstaan. Voorwaarde is wel dat het economisch herstel zich doorzet, het consumentenvertrouwen verder groeit en de financieringsmogelijkheden voor recreatiewoningen toenemen’, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Het marktperspectief verschilt wel per regio. Een analyse van locatiekwaliteiten, vraag en aanbod en prijsontwikkelingen laat zien dat kustgebieden en bosrijke omgevingen als Noord-Holland, de Waddeneilanden en Zeeland kansrijke gebieden zijn met het beste toekomstperspectief. Uit het rapport blijkt dat Nederland in 2014 naar schatting 110.000 recreatiewoningen telt. Deze liggen vooral aan de kust en in bosrijke omgevingen. Iets minder dan de helft bevindt zich op vakantieparken.

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Vastgoedmarkt CONTACTPERSOON ir. Joris Quaedflieg Joris Quaedflieg Bureau Stedelijke Planning joris.quaedflieg@sweco.nl
+31 (0)6 12359403

Joris Quaedflieg (1976) is managing consultant werken en gebiedsontwikkeling bij Bureau Stedelijke Planning. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in projectmanagement en advies bij gebiedsontwikkelingen en binnenstedelijke herstructurering.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Tweedeling in markt vakantiewoningen

De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers. Op de markt voor Lees meer