Lage rente stuwt vraag naar recreatiewoningen

nieuws

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging populair. De voorraad recreatiewoningen is de afgelopen tien jaar met ongeveer 15 procent toegenomen.

Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen. Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Nu zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen wel veel beter dan de verouderde voorraad, merkt NVM-voorzitter Ger Hukker op.

In 2014 zijn 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd, tegen slechts 400 in 2012. Het 10-jarig gemiddelde bedraagt 1.500 woningen per jaar. Uit het rapport blijkt dat er duidelijk een tweedeling in de markt is. De vraag concentreert zich in de regio’s met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio’s, Zeeland en de Waddeneilanden, zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.

Ook zijn er regio’s die het moeilijk hebben, zoals Brabant, Drenthe en Limburg. Hier lopen de verkooptijden sterk op. Er is in deze gebieden sprake van een weinig dynamische markt. De verkooptijden zijn in 2014 met 20 procent toegenomen tot gemiddeld 535 dagen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek rond de verouderde voorraad.

Dit blijkt onder andere in het kustgebied Zuid-Holland waar de verkooptijd fors is gestegen (+128 procent). Volgens makelaars gaat het hier om een sterk verouderde voorraad. Bovendien heeft de concurrentie van nieuwbouw in Zeeland effect op de vraag. Onder meer in Noord-Holland en Zeeland daalden de verkooptijden.

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Vastgoedmarkt Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Tweedeling in markt vakantiewoningen

De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers. Op de markt voor Lees meer