Gemeenten als motor achter winkelleegstand

nieuws

De winkelleegstand nam volgens ABN AMRO in het afgelopen jaar weer met 1% toe. Vooral kleine en kleurloze winkelcentra, randzones van centra en zogenoemde ‘runshoppingcentra’ moeten het ergste vrezen. Waar ging  het mis en wat is de oplossing? Dr. Pieter van der Heijde deed daar promotie-onderzoek naar. Hij constateert dat gemeenten een belangrijke rol spelen in het ontstaan van winkelleegstand.

Onlangs nog haalde de Winkeliersvereniging Stadshart Zoetermeer zich de woede op de hals van de winkeliers in het centrum van Gouda. De Goudse binnenstad hing vol met posters om vooral in Zoetermeer te komen shoppen. ‘Blijkbaar gaat het niet zo goed in Zoetermeer en dan ga je dit soort dingen doen’, reageerde centrummanager Ronald van Rossum op deze in zijn ogen ‘sneue’ actie. Dit is exact het soort ontwikkelingen waar dr. Pieter van der Heijde onderzoek naar heeft gedaan. In december 2014 promoveerde de directeur van Bureau Stedelijke Planning op het onderzoek ‘Nieuwe Centra in Nederland, het krachtenveld in de arena van de stedelijke ontwikkeling’. Een groot aantal van deze nieuwe centra leidt een moeizaam bestaan, de opkomst van het online winkelen wordt vaak als oorzaak gezien. Maar Pieter van der Heijde concludeert nog iets anders: “Ik heb onder andere kunnen vaststellen dat door gemeenten, al dan niet in samenwerking met projectontwikkelaars, verschillende programma’s doelbewust flink zijn opgepompt. Het aantal vierkante meters werd stelselmatig opgehoogd en verschoven naar functies waar het meeste mee te verdienen valt: winkels en kantoren. En dat is dan ook nog eens op behoorlijk grote schaal gebeurd. Daarbij hadden de onderzochte gemeenten twee doelstellingen. Aan de ene kant streefden ze naar een goede ruimtelijke ordening. Aan de andere kant ging het om grondexploitatie. Deze combinatie heeft niet altijd gelukkig uitgepakt.”

Lees het hele interview met Pieter van der Heijde in Vastgoed Adviseur: Winkelleegstand in Vastgoed Adviseur juni 2015

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Vastgoed Adviseur CONTACTPERSOON dr. Pieter van der Heijde Pieter van der Heijde Bureau Stedelijke Planning pieter.vanderheijde@sweco.nl
+31 (0)6 51496248

Dr. Pieter van der Heijde is algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning en gespecialiseerd in centrum- en gebiedsontwikkeling. Hij is economisch geograaf en heeft 30 jaar ervaring in de stedelijke ontwikkeling.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Winkelcentra stadsrand nieuw zorgenkind

Reddingsplannen voor de binnenstad volstaan niet. Grote winkelcentra in buitenwijken blijken nog méér risico te lopen. Vergrijzing en een internetgevoelig winkelbestand maken ook gemeenten buiten Lees meer