Aart Jan van Duren reikt prijs mooiste supermarkt van Nederland 2015 uit

nieuws

Tijdens de vierde editie van het jaarlijkse Supermarktvastgoedcongres is PLUS Benders-Blerick uitgeroepen tot mooiste supermarkt van Nederland. ‘Lokaal ondernemerschap, de markante architectuur van het pand en uitnodigende entree zorgen samen voor de hoogste beoordeling’, aldus de voorzitter van de jury, Aart Jan van Duren.

De Plus in Blerick mag zich met recht de mooiste supermarkt van Nederland noemen. De locatie van de supermarkt heeft zich dankzij de herontwikkeling ontwikkeld tot kloppend hart van de wijk. De manier waarop de ondernemer zich heeft ingezet om te komen van een kleine buurtsuper tot een volwaardige moderne supermarkt is lovenswaardig en getuigt van lef. De jury was bijzonder goed te spreken over de aandacht die er is getoond voor de combinatie van functionaliteit van de supermarktlocatie en architectuur. De jury was dan ook aangenaam verrast door de markante architectuur van het pand. Het pand is in positieve zin sterk aanwezig, mede dankzij een duidelijke en uitnodigende entree. Duidelijk zichtbaar is dat veel zorg is besteed aan de integratie met de omgeving. Er is veel aandacht besteed aan groenelementen in het gevelbeeld om de relatie met de groene omgeving te accentueren. Hoewel misschien niet meteen zichtbaar, appelleert het ontwerp aan een boomstam en is de keuze van baksteen daarop geïnspireerd. Door zowel verticaal als horizontaal te metselen wordt een dynamisch gevelbeeld gecreëerd met een uitnodigende entree. Op het dak is ruimte gereserveerd voor onder andere educatieve doeleinden, waarmee een relatie wordt gelegd met de nabijgelegen school.

Samenvattend heeft de jury veel waardering voor de ondernemersgeest van de supermarktondernemer, het stedenbouwkundig ontwerp en de maatschappelijke betrokkenheid. Dankzij deze ontwikkeling is de leefbaarheid van de buurt sterk verbeterd. De jury verwacht dat dit project een aanjager zal zijn voor verdere ontwikkeling van plein en wijk.

Geert Benders, ondernemer van PLUS Benders-Blerick: “Het is mooi om dagelijks te ervaren dat wij met onze supermarkt een aanjager zijn voor de verdere ontwikkeling van de buurt. Door de samenwerking tussen gemeente, Kernarchitecten, Geert Mevissen, Willems Bouwgroep, PLUS Retail en mijn team zijn wij tot dit resultaat gekomen. Hier zijn we trots op.”

Over de uitverkiezing ‘Mooiste nieuwe supermarkt van Nederland’
De uitverkiezing heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed te vergroten. Alle supermarktformules zijn in mei 2015 door het platform Supermarkt en Ruimte verzocht om nominaties in te dienen. Onder mooiste supermarkt worden supermarkten verstaan die zich qua architectuur en vormgeving en/of locatie in positieve zin onderscheiden van het gemiddelde. Op basis van een longlist die ontstaat na nominaties door supermarktorganisaties, stelt de onafhankelijke jury een shortlist samen. Deze supermarkten worden vervolgens beoordeeld aan de hand van een aantal objectieve criteria, ook op grond van locatiebezoek door diezelfde jury. De vakjury bestond uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, voorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed), Brigit Gerritse (NRW) en Brian Scott (onafhankelijk architect).

PUBLICATIE CONTACTPERSOON dr. Aart Jan van Duren aartjan.vanduren@sweco.nl
+31 (0)6 53124683

Dr. Aart Jan van Duren (1965) is principal consultant Detailhandel bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is economisch geograaf en heeft ruim 20 jaar ervaring als onderzoeker en adviseur op het gebied van detailhandel.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie