De Geus geeft Leiden nieuwe bioscoop

nieuws

Ontwikkelaar Sustay is de winnaar van een prijsvraag voor de ontwikkeling van het “YNS”-gebouw in het stationsgebied in Leiden. Op de plek van het huidige YNS-pand start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 de bouw van “De Geus”. In De Geus komen een grote bioscoop met meerdere zalen, winkels, horeca, woningen, ruimte voor congressen en parkeren. Bureau Stedelijke Planning heeft Bioscopen Leiden ondersteund met een marktonderzoek naar de mogelijkheden van de bioscoop en horeca De Geus in het stationsgebied van Leiden. Het onderzoek heeft als doel gehad (meer) richting te geven aan de uiteindelijke opzet, het vastgoedprogramma en de marktkansen van de nieuwe bioscoop De Geus en is gebruikt voor het bidbook.

Afgelopen jaar hebben gemeente, Ymere en NS Stations gezamenlijk een prijsvraag georganiseerd om een ontwikkelaar te selecteren voor het YNS-pand op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg te Leiden. Ontwikkelaar Sustay is de (voorlopige) winnaar met een plan voor een nieuw en innovatief gebouw met de naam De Geus. Onder het gebouw komt ruimte om te parkeren. Met De Geus draagt Sustay bij aan een levendig Stationsgebied.

Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte): “De Geus is goed voor Leiden. Met deze ontwikkeling krijgen we eindelijk de grote bioscoop waar Leiden al jaren op wacht. De ontwikkeling is een mooie aanvulling op het Stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus geeft een fantastische eerste indruk en markeert de entree van Leiden.”

De plannen van Sustay worden nu verder uitgewerkt. Partijen gaan de ambities nu vastleggen in diverse overeenkomsten. Vervolgens zal een bestemmingsplanprocedure moeten worden doorlopen. Naar verwachting start de bouw van De Geus in het eerste kwartaal van 2019.

Het Stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het Stationsgebied. Herontwikkeling van het gebied zorgt voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station.  

Bron afbeelding: OZ Architecten

PUBLICATIE GEPUBLICEERD IN Gemeente Leiden CONTACTPERSOON drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

Stationsgebied Leiden

/ Gemeente Leiden

Het station van Leiden is een van de drukste stations van Nederland en een belangrijke entree tot de oude binnenstad. Het stationsgebied heeft echter niet Lees meer