Versterking positie lokale middenstand binnenstad Gouda

nieuws

De ondernemers in de binnenstad van Gouda hebben de ontwikkelingen op de winkelmarkt aangewend om hun positie te versterken. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning B.V., een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau in Gouda, naar de winkelontwikkelingen in de Goudse binnenstad. In veel lege winkelpanden zijn nieuwe winkels geopend. Met name in de aanloopstraten zoals de Groenendaal en Tiendeweg, maar ook op de Kleiweg en de Markt. Daarnaast hebben een aantal bestaande ondernemers hun winkel naar dit deel van de binnenstad verplaatst. Door deze dynamiek is ook de samenstelling van het aanbod veranderd. Onder meer ten gunste van het aantal horecazaken en de verkoop van levensmiddelen.

In de afgelopen twee jaar is de leegstand in de binnenstad van Gouda met 13% afgenomen tot 11,3%. Hiermee is de leegstand momenteel iets lager dan in vergelijkbare centra (12,3%). De afname vond vooral plaats in de aanloopstraten (-23%). Toch is de leegstand hier met 12% nog steeds substantieel. Wel is deze lager dan in de hoofdwinkelstraten waar 15% van het aantal winkels leeg staat.

De afname van de winkelleegstand komt met name door de opening van zo’n 77 nieuwe vestigingen. Vooral het aantal horecavestigingen nam sterk toe (+17). Daarnaast was sprake van twaalf nieuwe kleding- en modezaken en acht nieuwe winkels met levensmiddelen. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning: “Opvallend is dat driekwart van de nieuwe winkels geen winkelketen betreft. Dit betekent dat de positie van de lokale middenstand in Gouda hierdoor is versterkt. Dit is ook positief voor de diversiteit van het winkelaanbod.” De nieuwe winkels vestigden zich met name in de aanloopstraten en hoofdwinkelstraten. Daarnaast was sprake van een verplaatsing van bestaande detailhandelsvestigingen naar dit deel van de binnenstad. Ook hier betrof het vooral (66%) niet-filiaalbedrijven. Pieter van der Heijde: “De opening van nieuwe winkels en de verplaatsing van bestaande detailhandel werd mede mogelijk gemaakt door een verlaging van de winkelhuren. In zekere zin een positief gevolg van de langere periode van leegstand.” Overigens zijn lang niet alle nieuwe winkels levensvatbaar. Mede hierdoor, en door de concurrentie van de grote regionale winkelcentra blijft de Goudse binnenstad kwetsbaar.

Door de dynamiek in de binnenstad heeft zich in de afgelopen periode een verschuiving van de branchering voorgedaan. Hierdoor is het aandeel van de horeca, de levensmiddelenbranche en de media toegenomen. Het aandeel van bruin en witgoed liet een afname zien.

PUBLICATIE CONTACTPERSOON dr. Pieter van der Heijde Pieter van der Heijde Bureau Stedelijke Planning pieter.vanderheijde@sweco.nl
+31 (0)6 51496248

Dr. Pieter van der Heijde is algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning en gespecialiseerd in centrum- en gebiedsontwikkeling. Hij is economisch geograaf en heeft 30 jaar ervaring in de stedelijke ontwikkeling.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie