Pieter van der Heijde over 20 jaar Bureau Stedelijke Planning

nieuws

Twintig jaar geleden was het niet gebruikelijk om een eigen bedrijf te starten. Ook was de concurrentie toen al fors. Toch zette ik in 1997 deze stap en richtte, vanuit de overtuiging dat er zeker behoefte zou zijn aan deskundige advisering, Bureau Stedelijke Planning op. Nieuw was het integrale karakter van het bureau gericht op wonen, werken, winkelen, vrije tijd en gebiedsontwikkeling vanuit het perspectief dat in het stedelijke gebied de verschillende functies vrijwel altijd een relatie met elkaar hebben. Vanuit mijn kantoor aan huis in Gouda groeide het bureau gestaag en in 2002 verhuisden we naar een echt kantoorpand. Na het aantrekken van Toine Hooft en Aart-Jan van Duren als adjunct-directeuren Detailhandel en Vrije tijd in 2008 en de opening van een tweede kantoor in Amsterdam in 2009, ging het snel en waren we actief voor een groot aantal opdrachtgevers bij zowel de overheid als private partijen.

Ondanks de crisis hoefden we gelukkig geen adviseurs te ontslaan. In deze periode versterkten we het team Wonen als voorbereiding op het aantrekken van de woningmarkt. Zodra dit het geval was namen de opdrachten op het gebied van woningmarktadvies, woningprogrammering, Ladderonderbouwingen en conceptontwikkeling sterk toe. Met de komst van Frans Wittenberg als adjunct-directeur Wonen nu twee jaar geleden konden we de focus op wonen nog meer vergroten. In deze periode trok ook de detachering van project- en procesmanagers weer aan wat aanleiding was om Joris Quaedflieg hiervoor aan te stellen als teamleider. De sterke toename van opdrachten op het gebied van economische visies, marktonderzoek en programmering op het gebied van kantoren en bedrijven(terreinen) was aanleiding om Michiel Verlaak aan te trekken als adjunct-directeur Economie en Commercieel. In enkele jaren verdubbelde het aantal medewerkers tot 35. In 2016 werd ons kantoor in Gouda wederom te klein en verhuisden we naar een mooi grachtenpand in het historische centrum van de stad.

Inmiddels is ook de gebiedsontwikkeling weer terug van weggeweest. Vanuit het integrale karakter van het bureau waren wij al goed geëquipeerd voor dit soort opdrachten. Maar met de komst van Martijn Kanters als senior consultant strategie en gebiedsontwikkeling kunnen we nu nog beter inspelen op dit soort complexe vraagstukken.

Naast de sterke vertegenwoordiging in de Randstad, is het aantal opdrachten in andere delen van het land de afgelopen periode sterk gegroeid. Dit was aanleiding om vorige maand een nieuwe vestiging in Eindhoven te openen. Anita van Limpt, senior project- en procesmanager, is hier het eerste aanspreekpunt. Met de viering van ons 20-jarig jubileum staan we nu opnieuw aan de vooravond van een verdubbeling van het aantal medewerkers. Bureau Stedelijke Planning groeit!

                                                                      

PUBLICATIE CONTACTPERSOON dr. Pieter van der Heijde Pieter van der Heijde Bureau Stedelijke Planning pieter.vanderheijde@sweco.nl
+31 (0)6 51496248

Dr. Pieter van der Heijde is algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning en gespecialiseerd in centrum- en gebiedsontwikkeling. Hij is economisch geograaf en heeft 30 jaar ervaring in de stedelijke ontwikkeling.
Deel deze pagina