Projectmanagement in tijden van de coronacrisis: De Entree Amsterdam

nieuws

De Entree, Amsterdam. Fotograaf Frank Doves

De Entree, Amsterdam. Fotograaf Frank Doves

Projectmanagement in tijden van de coronacrisis. Welke invloed heeft dit op de werkzaamheden? Sten Hagen werkt als deelprojectleider namens Bureau Stedelijke Planning aan De Entree in Amsterdam, de vernieuwing van de centrumzijde van Amsterdam Centraal.

Over het algemeen lijken de gevolgen voor De Entree mee te vallen. Sten: “Het project is in uitvoering en momenteel zijn we buiten volop bezig met werkzaamheden aan de fietsenstalling en het vernieuwen van de traminfra. Toen COVID-19 kwam heeft de aannemer maatregelen getroffen zodat haar personeel zo veilig mogelijk kan doorwerken. Hierdoor worden de meeste werkzaamheden nog gewoon volgens planning uitgevoerd.’’

Er waren met name in het begin wel wat spannende momenten. “Het was erg spannend toen halverwege maart een lockdown ‘in de lucht hing’. Er was veel onzekerheid of de bouw stilgelegd zou worden, en we stonden voor een belangrijke beslissing om wel of niet te starten met het vernieuwen van het tramemplacement op het Stationsplein. Als tijdens dit werk de bouw toch zou moeten stoppen, dan zou dit voor het project grote gevolgen in tijd en geld kunnen hebben. We hebben uiteindelijk samen met de belangrijkste stakeholders GVB, Metro & Tram en de Vervoerregio gekozen om toch te starten, wetende dat het risico op vertraging groot was. We zijn nu blij met die beslissing, want uiteindelijk kon de bouw doorgaan en lijkt de vertraging beperkt te blijven. Alleen de nieuwe spoorwissels uit Tsjechië komen later dan gepland, waardoor de trams langer via alternatieve routes moeten rijden.”

Aan de andere kant wordt het werk juist soms ook makkelijker. “Normaal gesproken is het op het Stationsplein enorm druk met reiziger en toeristen. Nu is het veel rustiger. Daardoor kunnen we sommige werkzaamheden zoals bestraten juist sneller doen.”

En het thuiswerken? “Dat was even wennen maar gaat goed. Het grootste deel van mijn werkzaamheden kan ik gelukkig perfect vanuit huis doen. Ik mis het wel om dicht bij het project te zijn. Normaal werk ik in een kantoor dat bijna op de bouwplaats zit. Gelukkig kunnen we via de bouwwebcam ook thuis live meekijken met de werkzaamheden.’’

Sten is deelprojectleider bij project de Entree. De Entree vernieuwt de centrumzijde van Amsterdam Centraal. Er komt meer ruimte voor water, voetgangers en fietsers. Ook wordt alle traminfra vernieuwd en onder het water komt een fietsenstalling voor 7.000 fietsen. Zie ook https://www.amsterdam.nl/projecten/entree-vernieuwing/

PUBLICATIE CONTACTPERSOON mr. Jeanette Kalthof MBA Jeanette Kalthof Bureau Stedelijke Planning jeanette.kalthof@sweco.nl
+31 (0)6 13333149

Jeanette Kalthof is manager Projectmanagement bij Bureau Stedelijke Planning.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Een centrumgebied in coronatijd

Wat zijn de gevolgen van corona voor een centrumgebied? Abel Malschaert maakt het als projectmanager van BSP van dichtbij mee bij zijn opdracht voor Osdorpplein Lees meer