Een centrumgebied in coronatijd

nieuws

Wat zijn de gevolgen van corona voor een centrumgebied? Abel Malschaert maakt het als projectmanager van BSP van dichtbij mee bij zijn opdracht voor Osdorpplein en omgeving in Amsterdam. De winkeliers hebben het zwaar en vastgoedpartijen zijn logischerwijs terughoudender met investeringen. “De samenwerking tussen gemeente, vastgoedpartijen en ondernemers is juist nu belangrijker dan ooit. Alleen samen kunnen ze maatregelen nemen om winkels te helpen het hoofd boven water te houden en het publiek de kans te geven zo veilig mogelijk te laten winkelen.”  

En dat lijkt te lukken bij het Osdorpplein. Op meerdere locaties zijn investeringen gedaan om ondernemers de ruimte te geven hun terrassen uit te breiden. Op de Tussen Meer zijn parkeerplekken omgetoverd naar extra terrasruimte en bij de West Market zijn buiten kleurrijke picknick tafels geplaats. Een duidelijk aangebrachte belijning en routing in de openbare ruimte van het gebied moet mensen helpen afstand te bewaren.

Een ander mooi initiatief dat speelt bij het Osdorpplein in deze roerige tijd is de Groene Kans., een initiatief van initiatief Huis van de Wijk. Voedsel dat normaal wordt weggegooid bij Albert Heijn en Dirk van den Broek wordt opgehaald en uitgedeeld aan mensen die het kunnen gebruiken in de buurt. Ondernemers in het gebied zelf zijn ook creatief in het vinden van oplossingen. Zo organiseert Fit For Free bijvoorbeeld sportlessen aan de oever van de Sloterplas.

De lopende ontwikkelingen in het gebied zelf hebben tot nu toe gelukkig weinig hinder ondervonden aan de coronacrisis. De oplevering van een paviljoen aan de Sloterplas heeft enige vertraging opgelopen omdat in het voorjaar kozijnen vanuit België niet konden worden geleverd, maar inmiddels is het paviljoen open en genieten mensen met volle teugen op terras van het uitzicht over de plas. Het Don Bosco blok met ruim 400 woningen is zelfs eerder dan gepland opgeleverd en inmiddels zijn alle appartementen betrokken door de nieuwe bewoners.

Dat de coronacrisis een impact heeft op ons allemaal is duidelijk, maar bij het Osdorpplein wordt er gezamenlijk hard aan gewerkt om zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te komen.

 

PUBLICATIE CONTACTPERSOON mr. Jeanette Kalthof MBA Jeanette Kalthof Bureau Stedelijke Planning jeanette.kalthof@sweco.nl
+31 (0)6 13333149

Jeanette Kalthof is manager Projectmanagement bij Bureau Stedelijke Planning.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie