Digitale kennissessie ‘Actief sturen op toeristische verhuur van woonruimte (Airbnb)’

nieuws

Op donderdag 10 februari van 11:00 tot 12:00 uur organiseert de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte een eerste digitale kennissessie met als thema ‘Actief sturen op toeristische verhuur van woonruimte (Airbnb).

Toeristische verhuur van woonruimte (zoals Airbnb) krijgt meer en meer belangstelling bij gemeenten en provincies. Wat ons betreft terecht, want particuliere verhuur kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere hotel- en bungalowmarkt, mits er aandacht is voor gelijke concurrentie. Tegelijkertijd is Airbnb op sommige plekken in Nederland ook een aandachtspunt om de balans te bewaken met de leefomgeving of negatieve effecten de woningmarkt te beperken.

Onze ervaring is dat gemeenten nog niet altijd inzicht hebben hoe de lokale situatie er precies uitziet: hoeveel actieve aanbieders zijn er? Wat is de spreiding van de adressen over de diverse wijken? Hoeveel reserveringen worden er gemaakt en hoe ontwikkelen zich de volumes overnachtingen? Gaat het dan om verhuring van hele woningen of van kamers in de woningen?

Het goede nieuws is dat er met AirDNA actuele data op de markt beschikbaar zijn op basis van scraping. Daarnaast zijn er sinds vorig jaar mogelijkheden voor gemeenten om instrumenten toe te passen en te sturen op de marktontwikkeling in de eigen gemeenten. Voorwaarde om maatregelen te nemen is dat de leefbaarheid of de woonmarkt onder druk staat en dat maatregelen proportioneel zijn.

Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte

Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco) en Universiteit Utrecht hebben de handen ineengeslagen en de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte opgericht. Vanuit deze samenwerking zijn inmiddels de eerste monitors uitgevoerd voor de provincie Noord-Holland (inzicht in 47 gemeenten) en de gemeente Utrecht. De komende maanden voeren we onderzoek uit in andere delen van Nederland.

Digitale kennissessies

We willen graag op een open manier onze kennis en inzichten delen en organiseren hiervoor digitale kennissessies. Hierin praten we je bij over actuele ontwikkelingen rondom toeristische verhuur van woningen (zoals Airbnb), met steeds andere thema’s en gastsprekers. Hieraan zijn geen kosten verbonden en de sessies zijn toegankelijk voor alle gemeenten, provincies en kennispartners. We verwachten ongeveer elke drie maanden een sessie te organiseren.

 

Programma 10 februari 11:00 – 12:00 uur

 

11.00

 

Welkom en introductie

Arno Ruis, adviseur Vrijetijdseconomie van Bureau Stedelijke Planning vertelt hoe beleid voor toeristische verhuur van woonruimte in zijn ogen onderdeel kan uitmaken van de instrumentenmix om te sturen op duurzaam en passend bezoek aan steden en regio’s. Hij geeft graag uitleg over het doel en de achtergrond van de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte.

 

11.10

 

Beleid in de praktijk: Utrecht en invoering van de meldings- en registratieplicht

De casus van een koplopersgemeente. Wilbert Kalfsvel, adviseur Toerisme/Overnachtingsbeleid bij de gemeente Utrecht neemt ons mee in de weerbarstige praktijk van Utrecht die een meldings- en registratieplicht invoert. Wilbert deelt graag waar hij en zijn collega’s tegenaan lopen.

 

11.30

 

Markt in de praktijk: inzichten van de Monitor Airbnb provincie Noord-Holland

De Expertpool analyseerde de 47 Noord-Hollands gemeenten voor de vraag- en aanbodkenmerken en de ontwikkeling hierin. Er blijken grote verschillen te zijn tussen de gemeenten. Egbert van der Zee, universitair docent Sociale Geografie van Universiteit Utrecht licht de belangrijkste inzichten en Noord-Hollandse issues toe, die blijken uit de marktanalyses op basis van AirDNA-data.

 

11.45

 

Vragen en discussie

 

 

Deelnemen aan de sessie

U kunt op de dag van de digitale kennissessie deelnemen via deze Teams link.

 

Meer weten over de Expertpool?

Expertpool toeristische verhuur woonruimte

PUBLICATIE CONTACTPERSOON Arno Ruis Arno Ruis Bureau Stedelijke Planning arno.ruis@sweco.nl
+31 (0)20 6254267

Arno Ruis is Associate Partner Leisure bij Bureau Stedelijke Planning.
Susanne Brugman MSc Susanne Brugman Bureau Stedelijke Planning susanne.brugman@sweco.nl
+31 (0)6 82900626

Deel deze pagina

Beleidsadvies op maat

Via toeristische verhuurplatforms geboekte overnachtingen waren voor gemeenten de laatste jaren niet goed inzichtelijk. Per 1 januari 2021 is de Wet Toeristische Verhuur Woonruime ingetreden, Lees meer

Monitor vraag en aanbod

Veel gemeenten of (toeristische) regio’s hebben niet voldoende zicht op de vraag- en aanbodsituatie rondom Airbnb en andere toeristische verhuurplatforms in hun gebied. Middels de Lees meer

Factsheet vraag en aanbod

De laatste jaren is de vraag naar particuliere verhuur van woonruimten (zoals Airbnb) behalve in grotere gemeenten ook in kleinere kernen doorgedrongen. De coronacrisis heeft Lees meer