€ 100 miljoen subsidie nu beschikbaar voor aanpak leegstand winkelgebieden

nieuws

Op 9 mei is de lang verwachte subsidieregeling Impulsaanpak Winkelgebieden gestart. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft € 100 miljoen aan subsidie uit om binnensteden en centrumgebieden vitaal te maken. Alleen de beste inzendingen komen in aanmerking.

De subsidie richt zich vooral op de aanpak van leegstand. Vorig jaar mei werd de regeling al aangekondigd. Deze zou afgelopen september van start gaan, maar verschillende uitdagingen zoals de berekening van de onrendabele top en de staatssteunregeling zorgden voor vertraging. Dit heeft met zich meegebracht dat er de afgelopen maanden behoorlijk is gesleuteld aan de regeling.

Tweede tranch verwacht in september 2022

De eerste tranche staat open tot 30 mei. Daarna komen er nog drie, waarvan we de tweede in september van dit jaar verwachten. De derde staat een jaar later in september open en de laatste tranche het jaar daarna. Voorafgaand aan iedere tranche biedt het Ministerie de gelegenheid om met experts te sparren. Afgelopen april hebben daar 43 gemeenten gebruik van gemaakt. Heel nuttig om alle vragen die je hebt en je aanvraag door te kunnen nemen met deze experts.

Zorgvuldige voorbereiding: alleen de beste inzendingen komen in aanmerking

Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco) heeft niet alleen aangedrongen op de regeling, maar is ook betrokken bij verschillende aanvragen vanuit de eerste tranche. Vorig jaar toen de eerste lijnen van de regeling bekend werden zijn we begonnen met de voorbereidingen. Vanuit een verkenningsfase zijn we gekomen tot integrale projectteams. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met goede inhoudelijke en financiële onderbouwingen. Bovendien moeten de betrokken partijen (gemeente en tenminste twee private partijen) verschillende afspraken maken en deze samen bekrachtigen.

Alleen de beste inzendingen ontvangen subsidie dus een zorgvuldige voorbereiding is van groot belang. Wij helpen daar graag bij! Meer informatie over de regeling? Neem contact op met Ingrid Ploegmakers (ingrid.ploegmakers@sweco.nl).

PUBLICATIE CONTACTPERSOON Drs. Ingrid Ploegmakers MRICS Ingrid Ploegmakers Bureau Stedelijke Planning ingrid.ploegmakers@sweco.nl
+31 (0)6 52057410

Ingrid Ploegmakers is Principal consultant winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Ingrid heeft ruim 24 jaar ervaring in de retailmarkt.
Deel deze pagina