Airbnb monitor Noord-Holland

Bureau Stedelijke Planning en Universiteit Utrecht onderzochten Airbnb in de provincie Noord-Holland. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in de Airbnb monitor Noord-Holland. Een aantal belangrijke conclusies op een rij: 

 

  • In Nederland zijn in 2020 65.698 accommodaties verhuurd via Airbnb & Vrbo. Ruim één derde van deze accommodaties bevond zich in Noord-Holland.
  • Deze accommodaties werden in totaal 1,48 miljoen nachten gereserveerd en zijn hiermee goed voor ongeveer 8,5 procent van het totaal aantal overnachtingen in de provincie.
  • Zowel het aantal accommodaties (afname van 30%) als het aantal gereserveerde nachten (afname van 55%) is in 2020 teruggelopen tov 2019.
  • Er zijn echter grote verschillen tussen gemeenten. In het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland Noord nam bijvoorbeeld het aantal accommodaties juist toe en de afname van het aantal gereserveerde nachten is langs de Noordzeekust beduidend lager dan in de gemeenten rond Amsterdam.
  • Ook het type accommodaties kan per gemeente sterk verschillen. In gemeenten rond Amsterdam is het aandeel kamers veel groter, in Noord-Holland Noord bevindt een groot deel van de accommodaties zich op of rond vakantieparken.
  • De meerderheid van de aanbieders (zo’n 86%) van accommodaties biedt één woning of kamer aan, de helft van de accommodaties wordt minder dan 60 nachten verhuurd. Een kleine groep van groep zeer actieve accommodaties neemt echter het grootste gedeelte van het aantal overnachtingen voor hun rekening.

Benieuwd naar de belangrijke feiten en cijfers over Airbnb in een specifiek gebied? Hieronder vindt u factsheets voor elke afzonderlijke gemeente in de provincie Noord-Holland: 

 

 

Aanspreekpunt

Nieuws

Producten

Monitor vraag en aanbod

Veel gemeenten of (toeristische) regio’s hebben niet voldoende zicht op de vraag- en aanbodsituatie rondom Airbnb en andere toeristische verhuurplatforms in hun gebied. Middels de Lees meer

Beleidsadvies op maat

Via toeristische verhuurplatforms geboekte overnachtingen waren voor gemeenten de laatste jaren niet goed inzichtelijk. Per 1 januari 2021 is de Wet Toeristische Verhuur Woonruime ingetreden, Lees meer

projecten

Partners

Wie zitten in de Expertpool?

Susanne Brugman is verantwoordelijk voor de projectcoördinatie. Susanne werkt als consultant vrijetijdseconomie bij Bureau Stedelijke Planning en heeft ruime ervaring met onderzoek en analyse van Lees meer