stedplan
icon icon icon icon icon icon
Uitnodiging seminarlees meer

Dienstenrichtlijn en Detailhandel

Consequenties van 'Appingedam' voor de ruimtelijke ordening

Donderdag 27 september 2018

Met het arrest van het Europese Hof van Justitie en de vervolguitspraak van de Raad van State in de zaak Visser Vastgoed in Appingedam is vast komen te staan dat de Dienstenrichtlijn van toepassing is op bestemmingsplannen die detailhandel reguleren. Dit betekent dat er veel strengere eisen dan voorheen worden gesteld aan bijvoorbeeld het beperken van locaties voor perifere detailhandel, maar ook aan het beperken van een maximale omvang van supermarkten. Dit zal een fors grotere onderzoeksinspanning vergen, terwijl niet gezegd is dat de bestaande praktijk dan kan worden voortgezet. De Appingedam-jurisprudentie zal dan ook belangrijke gevolgen hebben voor iedereen die met ruimtelijke ordening te maken heeft.

Benieuwd wat deze uitspraak betekent voor uw praktijk?

Meld u dan nu aan voor het seminar over de toepasbaarheid van de Europese Dienstenrichtlijn voor de Detailhandel op donderdagmiddag 27 september bij Stibbe in Amsterdam. Tijdens dit seminar vertellen experts Jan van Oosten (advocaat bij Stibbe), Rick Zijderveld (senior retail consultant bij Gemeente Den Haag) en Toine Hooft (adjunct-directeur bij Bureau Stedelijke Planning) u graag meer over de gevolgen voor de bestemmingsplan- en onderzoekspraktijk en geven praktische handvatten.

Voor wie?
Specifiek bedoeld en interessant voor ontwikkelaars van commercieel vastgoed, retailers en EZ- en RO-ambtenaren van gemeenten en andere overheden.

Wanneer?
Donderdagmiddag 27 september vanaf 13:30 uur

Waar?
Stibbe, Beethovenplein 10, 1077 WM Amsterdam


Wij verwelkomen u graag op donderdag 27 september in Amsterdam!

Toine Hooft                                  Jan van Oosten
Bureau Stedelijke Planning         Stibbe

Programma donderdag 27 september lees meer
13:30 Ontvangst
14:00 Opening
14:15 Jan van Oosten (Stibbe) - Appingedam: welke juridische eisen stelt de Dienstenrichtlijn aan branchering?
15:00 Pauze
15:30 Toine Hooft (Bureau Stedelijke Planning) - Casus Appingedam als basis voor onderbouwingen van relevante branchebeperkingen in Nederland
16:00 Rick Zijderveld (gemeente Den Haag) - Wat betekent de Dienstenrichtlijn voor het Detailhandelsbeleid van de gemeente Den Haag?
16:30 Discussie en afsluiting
17:00 Borrel
Is deze mailing voor u slecht leesbaar? Klik dan hier voor de online versie.
Bureau Stedelijke Planning BV
Gouda | Amsterdam | www.stedplan.nl | LinkedIn | Privacyverklaring
*|REWARDS|*