Agrotoerisme als duurzame vorm van toerisme in Westland

Westland, een relatief onbekend stuk Nederland gelegen tussen Den Haag en Hoek van Holland. Als het grootste glastuinbouwgebied van Nederland wordt het ook wel de ‘glazen stad’ genoemd. Met zoveel glas is de gemeente voor toeristen niet de meest voordehand liggende bestemming. Onze collega Susanne Brugman ziet dat anders. Zij werkte het afgelopen jaar als beleidsmedewerker toerisme en recreatie voor de gemeente Westland en zag dat het gebied veel potentie heeft op het gebied van agrotoerisme.

Met 110.000 inwoners doet het Westland niet onder voor steden als Delft of Alkmaar, maar met 11 verschillende kernen heeft het gebied van oudsher een dorps karakter. De 8 kilometer kuststrook is een rustige tegenhanger voor het nabijgelegen Hoek van Holland en Kijkduin. Door toeristen wordt de gemeente niet overspoeld en als je het de Westlanders vraagt, mag dat zo blijven.

Het verhaal achter de kassen

Toch liggen er grote kansen voor Westland op het gebied van toerisme en recreatie. Susanne: “Niet groeien in kwantiteit, maar in duurzame kwaliteit van het aanbod. Westland is bekend van de kassen, maar de meeste mensen zien het als iets lelijks. Rij of fiets je door de gemeente, dan zie je dat ze nagenoeg allemaal afgeschermd zijn. Geen voorbijganger weet daardoor wat daar binnen gebeurt. Terwijl het verhaal achter de kassen echt de moeite waard is om te vertellen. Er gebeuren zo veel innovatieve dingen daar binnen”.

Voor iedereen een win-winsituatie

Susanne heeft zich in haar periode bij de gemeente Westland onder andere bezig gehouden met het versterken van de link tussen de glastuinbouwsector en toerisme. “Voor iedereen een win-win situatie. Positieve naamsbekendheid voor tuinders, wat meer (jonge) werknemers aantrekt. Daarnaast komt het product van de tuinder rechtstreeks bij de consument terecht, waardoor minder logistieke bewegingen nodig zijn. Voor de tuinder een extra verdienmodel. En door de verbreding van de activiteiten van tuinders wordt het toeristisch aanbod voor bezoekers en inwoners van de gemeente uitgebreid, zonder dat er daadwerkelijk nieuwe voorzieningen bij hoeven te komen. Een duurzame oplossing voor beide partijen. Openstellen van de kassen kan tot slot ook onder inwoners bijdragen aan een gevoel van trots op de eigen gemeente.

Door gevaar voor plantenvirussen is het voor veel tuinders niet mogelijk om bezoekers fysiek in hun kas te laten. Maar er is zoveel meer mogelijk om bezoekers kennis te laten maken met de sector: “Denk alleen al aan het creëren van een stalletje aan de weg, een transparant kijkraampje in de wand van de kas of een muurschildering aan de buitenkant. Wat de tuinder aan de passant wil laten zien moet passen bij de schaal van de ondernemer, het hoeft juist niet groot te zijn.”.

Duurzaam toerisme

Agrotoerisme is een vorm die goed past in de lijn van duurzaam toerisme en het ontwikkelen van duurzame toeristische bestemmingen. Wilt u hier meer informatie over? Dan kunt u contact opnemen met Susanne Brugman (susanne.brugman@sweco.nl).

DATUM CONTACTPERSOON Susanne Brugman MSc Susanne Brugman Bureau Stedelijke Planning susanne.brugman@sweco.nl
+31 (0)6 82900626

Deel deze pagina

gerelateerde informatie