Bestemmingsplan gebiedsontwikkeling Feyenoord City aangenomen: onderbouwing van een multifunctioneel, aantrekkelijk gebied

Eind december werd het bestemmingsplan voor Feyenoord City aangenomen door de gemeente Rotterdam. Een belangrijk moment voor deze grote gebiedsontwikkeling binnen het gebied Stadionpark. De ontwikkeling biedt een impuls voor Rotterdam-Zuid met onder andere de ontwikkeling van een nieuw stadion aan de Nieuwe Maas en de herontwikkeling van de monumentale Kuip. Daarnaast zorgt de ontwikkeling van woningbouw, een aanvullend commercieel en publiek programma en parkeren voor een levendig gebied. Bureau Stedelijke Planning verzorgde in opdracht van Projectbureau Feyenoord City de Ladderonderbouwing van alle stedelijke functies binnen deze ontwikkeling.

Om de (toekomstige) behoefte aan de nieuwe stedelijke functies binnen Feyenoord City te kunnen bepalen brachten wij de (toekomstige) vraag en het aanbod nauwkeurig in beeld. De behoefte aan de functies voetbalstadion, overig sport, wonen, detailhandel, horeca, hotel, wellness, kantoren en overige commerciële voorzieningen bleek zowel kwalitatief als kwantitatief goed te onderbouwen. Voor detailhandel en horeca brachten wij ook de ruimtelijke effecten in beeld; deze zijn aanvaardbaar. Het initiële programma voor Feyenoord City doorstaat daarmee de toets aan de Ladder voor duurzame verstedelijking.

De lancering van het eerste bouwproject binnen Feyenoord City: Imagine (www.imagine-rotterdam.nl) is de start van de gebiedsontwikkeling. Dit is een beeldbepalend appartementengebouw, dat bestaat uit twee woontorens, stadswoningen en commerciële ruimtes. In totaal komen er in totaal komen er 295 woningen.

Het nieuwe stadion – een belangrijke motor voor de gebiedsontwikkeling Feyenoord City – opent haar deuren in de zomer van 2025.

Ladderonderbouwing versus marktonderzoek

Bureau Stedelijke Planning is al sinds 2016 betrokken bij de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. In 2016 hebben we een eerste marktonderzoek verricht voor de functies detailhandel, horeca, hotel & wellness en een deel van de overige commerciële voorzieningen. De uitkomsten hebben als input gefungeerd voor het uiteindelijke programma en de latere Ladderonderbouwing.

Behoefteonderzoek is zowel in een Ladderonderbouwing als in een marktonderzoek een belangrijke component. Toch is een Ladderonderbouwing niet gelijk aan een marktonderzoek. Bij een marktonderzoek spelen naast behoefte ook (kwalitatieve) factoren als locatiekwaliteiten, concurrentieverhoudingen en de kracht van het concept een belangrijke rol. Bureau Stedelijke Planning kan u ondersteunen met beide producten, voor alle denkbare nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Meer weten? Neem contact op met Pieter van der Heijde via pvdh@stedplan.nl of 0182-689416 of Toine Hooft via th@stedplan.nl of 06-22993549.

DATUM CONTACTPERSOON drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie