De Entree: projectmanagement integrale vernieuwing centrumzijde Amsterdam Centraal

Het vernieuwen van de centrumzijde van Amsterdam Centraal is gestart. De gemeente wil met ‘De Entree’ een overzichtelijk stationsgebied creëren, met meer water, groen en ruimte voor voetgangers en fietsers. Een stalling onder water met ruimte voor 7.000 fietsen en vernieuwde tramhaltes en -sporen moeten ook met de toenemende drukte een aantrekkelijke en functionele omgeving zijn. Een grote uitdaging om dat te maken  in deze drukke verkeershub met meer dan 300.000 passerende reizigers en 1.300 tramritten per dag. Projectleider van Bureau Stedelijke Planning Sten Hagen biedt ondersteuning aan het Ingenieursbureau van de gemeente (IBA) bij de complexe uitvoeringsfase. Sten: “Werkzaamheden in dit intensief gebruikte gebied leiden hoe dan ook tot steeds andere tijdelijke situaties. Dit betekent dat er enorm veel afstemming nodig is met alle partijen in de omgeving”.

In 2018 is de uitvoeringsfase van ‘De Entree’ gestart met het verdiepen van de Westertoegang. Het project zal 5 jaar duren. Sinds juli 2018 is de Prins Hendrikkade aan de centrumzijde van het Centraal Station autovrij, waardoor een voetgangers/OV-gebied is ontstaan; bussen en doorgaand autoverkeer rijden nu aan de IJ-zijde. Er komt niet alleen een grote fietsenstalling en een nieuw tramspoor met nieuwe haltes, ook de steigers en kades worden vernieuwd. Sten: “Tijdens de vernieuwing willen we – zoals de gemeente het zegt – ‘de winkel openhouden’. Er is dus enorm veel afstemming nodig met partijen als de NS, Prorail, het GVB en rederijen van rondvaartboten. Tijdens het bouwen van de fietsenstalling en het uitbreiden van een kade, kunnen daar uiteraard geen schepen liggen of varen, maar wel in de wateren aan weerszijden  van deze plek. Ook bewoners en andere ondernemers, zoals hotels, winkels en horeca, aan en om de Prins Hendrikkade moeten te allen tijde bereikbaar blijven.”

Een andere grote uitdaging in zo’n langdurend project, is dat de ‘scope’ van het project gedurende het werk kan veranderen. Toevoeging van nieuwe deelprojecten of veranderende politieke besluiten zijn van invloed. Sten: “Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe touringcarbeleid”. Ook bij onverwachte gebeurtenissen en aanvullende eisen van omgevingspartijen, waardoor het tramontwerp aangepast werd, moet er adequaat gereageerd worden.

Gemeente Amsterdam werkt aan ‘De Entree’ volgens het IPM-model met onder meer een Integraal Projectmanager en een Manager Projectbeheersing. Sten ondersteunt beide managers, bijvoorbeeld in het aanleveren van stukken voor de bestuurlijke besluitvorming, zodat College en Raad besluiten over ‘De Entree’ kunnen nemen. Sten is hierdoor betrokken bij alle aspecten van het project, van het beheersen van de risico’s tot de dynamische scope van het project, die ‘De Entree’ uiteindelijk tot een goed einde brengen.

Projectmanagement in onderzoeks-, ontwerp en uitvoeringsfase
Bureau Stedelijke Planning biedt oplossingen voor projectmanagement in alle fasen. Niet alleen in de uitvoeringsfase, zoals bij ‘De Entree’, maar ook in de onderzoeks- en ontwerpfase (zoals in Kampen en bij de Binckhorst). Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Joris Quaedflieg via jq@stedplan.nl of 06-12359403.

Foto: Gemeente Amsterdam

 

DATUM CONTACTPERSOON ir. Joris Quaedflieg Joris Quaedflieg Bureau Stedelijke Planning joris.quaedflieg@sweco.nl
+31 (0)6 12359403

Joris Quaedflieg (1976) is managing consultant werken en gebiedsontwikkeling bij Bureau Stedelijke Planning. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in projectmanagement en advies bij gebiedsontwikkelingen en binnenstedelijke herstructurering.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Werken bij Bureau Stedelijke Planning

Vacature medior projectmanager

Wij zoeken enthousiaste projectmanagers met minimaal twee jaar ervaring in stedelijke ontwikkelingsprojecten bij gemeenten. Wanneer je een aantal jaar werkt als junior of assistent projectmanager Lees meer

Assistent/Junior Projectmanagers

Bureau Stedelijke Planning levert assistent en junior projectmanagers die een combinatie bezitten van een goede opleiding, uitstekende communicatieve vaardigheden en een hands-on mentaliteit. Onze junioren Lees meer

Projectleiding

Bureau Stedelijke Planning levert projectmanagers met een brede en up-to-date inhoudelijke kennis op het gebied van projectontwikkeling, ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling. Hierbij worden zij ondersteund Lees meer