Investering van 123 miljoen in zorgvastgoed Amsterdam

Nederlandse pensioenfondsen gaan via Syntrus Achmea 123 miljoen euro beleggen in een nieuw woonzorgcomplex in Amsterdam. Daar komen 317 levensloopbestendige appartementen in de vrije huursector en 32 andere wooneenheden.

Bureau Stedelijke Planning heeft in opdracht van Syntrus Achmea het marktonderzoek verricht voor kwetsbare ouderen met een chronische ziekte of dementie. Tot de deelnemende pensioenfondsen behoren het Rabobank Pensioenfonds en het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw. De andere fondsen nemen deel via hun participatie in het Dutch Healthcare Property Fund van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Op de locatie naast Artis aan de Plantage Middenlaan staat nu het sterk verouderde complex Sint Jacob van zorginstelling Amstelring. Twee jaar geleden werd besloten om het gebouw gefaseerd te sluiten, omdat renovatie van de bestaande woningen technisch en financieel onhaalbaar bleek.

Het monumentale middendeel van Sint Jacob, dat vanaf de weg niet is te zien, biedt na een renovatie plaats aan de 32 eenheden voor kwetsbare ouderen, ontmoetingsruimtes en ondersteunende zorgfuncties. Amstelring gaat deze wooneenheden huren en zorg verlenen aan de bewoners. Rondom het middendeel en afgescheiden door een binnentuin worden 317 levensloopbestendige vrije sector-huurwoningen van 81 m2 gebouwd. Voor de bewoners zijn 242 parkeerplaatsen beschikbaar. De herbouw is in handen van Koopmans Bouwgroep. Oplevering wordt verwacht in 2019.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance zet sinds een aantal jaar stevig in op het beleggen in zorgvastgoed. ‘Het is een mes dat aan drie kanten snijdt’, zegt directievoorzitter Henk Jagersma. ‘Bewoners krijgen midden in Amsterdam moderne woonruimte waarin ze kunnen blijven wonen, ook als hun zorgbehoefte toeneemt. Zorginstellingen kunnen zich concentreren op hun kerntaken. En voor pensioenfondsen is het een gezonde investering met een interessant risicoprofiel. Het is prachtig om pensioenen op deze manier te kunnen verbinden aan wonen en zorg voor ouderen. Zorgvastgoed heeft daarmee een grote maatschappelijke impact.’

DATUM LOCATIE Gouda OPDRACHTGEVER Syntrus Achmea Real Estate & Finance CONTACTPERSOON ir. Joris Quaedflieg Joris Quaedflieg Bureau Stedelijke Planning joris.quaedflieg@sweco.nl
+31 (0)6 12359403

Joris Quaedflieg (1976) is managing consultant werken en gebiedsontwikkeling bij Bureau Stedelijke Planning. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in projectmanagement en advies bij gebiedsontwikkelingen en binnenstedelijke herstructurering.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie