Masterplan Kijkduin

Op 19 mei 2010 stemde het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag in met het Masterplan Kijkduin. Joris Quaedflieg van Bureau Stedelijke Planning is hier als projectleider Kijkduin bij de gemeente Den Haag intensief bij betrokken geweest. Het definitieve masterplan is hier te downloaden.

 

Naar een nieuwe badplaats in een duinlandschap

Versterk de charmes van Kijkduin als kleinschalige natuurbadplaats en investeer extra in duurzaamheid, werkgelegenheid, cultuur en recreatie. Dat is de kern van het concept Masterplan Kijkduin. De gemeente investeert zo’n € 25 miljoen in het vergroten van het duingebied, het vergroenen van verbindingswegen, het verfraaien van de openbare ruimte en het versterken van het netwerk van fiets- en wandelpaden.  Kijkduin is van oudsher een dorpse familiebadplaats, grotendeels omringd door natuur. De sterke punten zijn in de loop der jaren echter sleets geraakt. De boulevard verloor aantrekkingskracht, grote parkeerterreinen verstoren de uitstraling en de groengebieden raakten ontoegankelijk en versnipperd.
Met het masterplan wordt een groot aaneengesloten groengebied gecreëerd, van strand overvloeiend naar duinen, naar bos, naar landgoederen. In het groengebied wordt het bestaande netwerk van wandel- en fietspaden opgeknapt, aangevuld en uitgebreid. Het gebied achter de boulevard krijgt een aantal woonvelden, waarmee de wens van duizend woningen wordt gerealiseerd. De woonvelden worden duurzaam gebouwd, ingepast in de landschappelijke setting. De bouwhoogte is ingetogen. Gezichtsbepalend worden, verspreid over Kijkduin, een drietal gebouwen gerealiseerd: een vernieuwd Atlantic Hotel aan de boulevard, het vernieuwde sportcentrum Ockenburgh langs het groengebied en een nieuw gebouw aan het begin van de Laan van Meerdervoort.

 

Recreatie en cultuur
De nadruk komt te liggen op een veelvoud aan kleinschalige ontspannings- en gezondheidsvoorzieningen, verspreid over Kijkduin. Het concept Masterplan voorziet tevens in een investering van € 1,5 mln. in het cultuuraanbod. Zo komt er een Cultuurpaviljoen, met exposities en een filmprogrammering, maar ook kunstwandelingen door de duinen. Ook wat werkgelegenheid betreft wordt Kijkduin versterkt. De badplaats krijgt er ongeveer 250 arbeidsplaatsen bij. De gehele verbeterslag in Kijkduin zal, zoals afgesproken in het college, budgetneutraal zijn: de opbrengst van de woningen wordt direct weer in Kijkduin geïnvesteerd.

 

2.2

DATUM OPDRACHTGEVER Gemeente Den Haag CONTACTPERSOON ir. Joris Quaedflieg Joris Quaedflieg Bureau Stedelijke Planning joris.quaedflieg@sweco.nl
+31 (0)6 12359403

Joris Quaedflieg (1976) is managing consultant werken en gebiedsontwikkeling bij Bureau Stedelijke Planning. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in projectmanagement en advies bij gebiedsontwikkelingen en binnenstedelijke herstructurering.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie