Advisering en procesbegeleiding herontwikkelingsvisie shoppingcenter ’t Loon Heerlen

Bureau Stedelijke Planning gaat aan de slag met de advisering en procesbegeleiding van de herontwikkeling van shoppingcenter ’t Loon in Heerlen. Eigenaar NSI en de gemeente Heerlen hebben de handen ineen geslagen om de komende twee jaar tot een gezamenlijke herontwikkelingsvisie voor ’t Loon te komen. We maken procesafspraken, brengen de (on)mogelijkheden voor herontwikkeling in beeld en gaan deze zomer van start met de verkenning van ontwikkelingsscenario’s. Volgend jaar werken we het voorkeursscenario uit in ruimtelijk-functionele programmering, de ruimtelijke ingrepen, de business case, de uitvoeringsstrategie en de bestemmingsplanwijziging. Op naar een aantrekkelijk en renderend vastgoedobject.

Shoppingcenter ’t Loon in Heerlen stamt uit 1965 en is een van de oudste overdekte winkelcentra van Nederland. Het shoppingcenter huisvest een bijzondere mix van winkels voor de dagelijkse boodschappen maar ook voor doelgerichte aankopen zoals Albert Heijn, Kruidvat, Hema, Karnevalswierts, BCC en de grootste C&A van Zuid-Limburg. ’t Loon kent een roerige geschiedenis: in de jaren 80 werd het shoppingcenter twee keer opgeschrikt door brand en in 2011 kreeg het te maken met verzakkingen.

Sinds de verzakkingen wordt al gesproken over een herontwikkeling, tot op heden zonder veel resultaat. Eigenaar NSI en de gemeente Heerlen slaan nu de handen ineen. Per 1 juli 2020 vestigt supermarkt Aldi zich in ’t Loon, waarmee een deel van de leegstand is opgelost en de boodschappenfunctie wordt versterkt. De komende twee jaar is uitgetrokken om tot een gezamenlijke herontwikkelingsvisie (en wijziging van het bestemmingsplan) voor ’t Loon te komen. Het beoogd resultaat: een aantrekkelijk en renderend (winkel)vastgoedobject, bijdragend aan een vitale en duurzame verzorgingsstructuur.

De gemeente Heerlen en NSI hebben Bureau Stedelijke Planning ingeschakeld om het proces te begeleiden. Momenteel maken we procesafspraken en trachten we tot een gezamenlijk beeld van de (on)mogelijkheden voor herontwikkeling van ’t Loon te komen. Later deze zomer gaan we van start met de verkenning van herontwikkelingsscenario’s om uiteindelijk een voorkeursscenario te kiezen. Volgend jaar werken we het voorkeursscenario verder uit, in: ruimtelijk-functionele programmering, de ruimtelijke ingrepen, de business case, de uitvoeringsstrategie en de bestemmingsplanwijziging.

DATUM CONTACTPERSOON drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie