Projectmanagement binnenstedelijke transformatie Almere

Almere, een stad met ruime woonwijken en veel groen. En genoeg ruimte over om nieuwe wijken aan de stad toe te voegen. Als projectmanager denk je bij Almere daarom al snel aan uitleglocaties. Maar, in de stad die amper 45 jaar oud is, is ook een behoefte ontstaan aan binnenstedelijke transformatie. Floris Taphoorn van Bureau Stedelijke Planning begeleidt als projectmanager dit type ontwikkelingen binnen de gemeente. “Transformatieprojecten hebben een specifieke uitdaging. Mooi om te zien hoe de betrokken stakeholders bereid zijn uit het vertrouwde werkveld te stappen en flexibel mee te denken”.

In Almere zijn er verschillende bedrijventerreinen en kantorenpanden die niet meer passend zijn in de huidige markt. De gemeente heeft deze aangewezen om te transformeren. Vaak gaat het om panden die vanwege de kwaliteit of de ligging incourant zijn geworden en daarom leeg staan. Hartstikke zonde natuurlijk! Vooral omdat het om plekken gaat die zich uitstekend lenen voor wonen. Vanwege de traditie van het werken met uitleggebieden, heeft de jonge gemeente Almere slechts beperkt ervaring met de processen die gepaard gaan met binnenstedelijk transformeren. Een mooie kans voor Floris om de eerdere ervaring met transformatieprojecten hier toe te passen. Floris: “Ik vind het ontzettend leuk om met zo’n ambitieus en lerend team te werken en hier mijn steentje aan bij te kunnen dragen”.

Transformatieprojecten komen met hun eigen uitdagingen. De gebouwen zijn over het algemeen vrij jong, sommigen nog geen 20 jaar oud. Bouwtechnisch zijn de panden daarom vaak nog in orde. De uitdaging is om het pand ook een kwaliteit te geven die past bij de functie wonen. Floris: “Het blijkt dat bijvoorbeeld het doorzagen van gevels om balkons aan te hangen qua constructie niet altijd mogelijk is. Hierdoor moet je zoeken naar andere methoden om de woonkwaliteit te verbeteren en daar creatief mee omgaan, zoals het maken van gave dakterrassen, fijne gemeenschappelijke ruimten en groene tuinen en openbare ruimte”.

Een groot voordeel van transformatieprojecten is dat je in relatief korte tijd de broodnodige woningen kan realiseren. Kosten kunnen laag gehouden worden, waardoor je ook in de goedkopere segmenten woningen kan realiseren. Het gaat dus ook veelal om starterswoningen, wat aanspreekt bij de jongere doelgroep. Het motto van Almere is “het kan in Almere”. Floris: “Voor de transformatieprojecten is dit zeker het geval. Het is fantastisch om snel de verschillende stappen te kunnen zetten. Daarnaast zie ik om mij heen dat er in de jongere doelgroep, waar ik zelf ook bij hoor, veel vraag is naar dit type woningen. Het voelt goed om hier direct impact mee te kunnen maken. Bovendien kan ik bij mijn vrienden gelijk toetsen of de gekozen oplossingen ook voor hen gewenst zouden zijn. Kortom, erg leuk om hieraan te mogen werken!”

DATUM LOCATIE Almere OPDRACHTGEVER Gemeente Almere CONTACTPERSOON mr. Jeanette Kalthof MBA Jeanette Kalthof Bureau Stedelijke Planning jeanette.kalthof@sweco.nl
+31 (0)6 13333149

Jeanette Kalthof is manager Projectmanagement bij Bureau Stedelijke Planning.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Schetsontwerp Stadspark Hoofddorp

Projectmanagement Stadspark Hoofddorp

/ Gemeente Haarlemmermeer

‘Stadscentrum Hoofddorp’ is de naam van de transformatie van het centrum van Hoofddorp. De naam geeft duidelijk de ambities weer: verder verstedelijken en een deel Lees meer