Projectmanagement: ontwerpproces watervilla’s Houthaven Amsterdam van start

Vier zelfbouwers hebben in de Houthaven in Amsterdam de kans om in hun eigen ontworpen watervilla te gaan wonen. De watervilla’s liggen op de kop van één van de eilanden in de Houthaven, met zicht op het IJ. BSP projectmanager Ronald kleine heeft de zelfbouwkavels binnen deze gebiedsontwikkeling in de markt gezet en begeleidt de zelfbouwers nu in het ontwerpproces van hun droomhuis.

Ronald: “Afgelopen jaar zijn wij gestart met de voorbereidingen. Met het projectteam hebben wij de stedenbouwkundige richtlijnen van de watervilla’s bepaald en vastgesteld. Vervolgens zijn de unieke waterkavels eind 2020 in de markt gezet en gepresenteerd bij de zelfbouwmarkt van de gemeente Amsterdam. Inmiddels zijn de kavels officieel toegekend aan vier zelfbouwers en kan het ontwerpproces starten. De planning is dat de watervilla’s begin 2024 zijn gerealiseerd.”

De watervilla’s worden maximaal 230 m2 groot, verdeeld over drie woonlagen. Binnen een aantal vastgestelde regels kunnen de zelfbouwers veel variëren in de vorm en uitstraling van hun villa op het water. Het is daarnaast bijvoorbeeld mogelijk om drijvende vlonders te plaatsen en een bootje aan te leggen.

Gebiedsontwikkeling de Houthaven bestaat uit zeven autoluwe eilanden, met elk een eigen karakter dat tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld de architectuur van de woningen. De eilanden hebben verschillende thema’s en liggen in een richting die gebaseerd is op de oorspronkelijke insteekhavens voor de Houthandel. In totaal is er ruimte voor zo’n 2.700 woningen.

Ronald is al meer dan een jaar betrokken bij de gebiedsontwikkeling. Hij heeft gewerkt aan allerlei zaken omtrent de kavelontwikkelingen in het gebied zelf, maar ook aan raakvlakken met de omliggende bestaande stad. Onlangs heeft hij een intensief participatieproces opgezet en begeleid met buurtbewoners over de naamgeving van het park[1]. Naast zijn werk voor de Houthaven werkt hij momenteel voor drie dagen per week als projectmanager bij gebiedsontwikkeling Entreegebied Gulden Winckel, eveneens in stadsdeel West.

[1] https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-heeft-een-nieuw-park-en-bewoners-noemen-het-houthavenpark~be971a65/

 

DATUM CONTACTPERSOON mr. Jeanette Kalthof MBA Jeanette Kalthof Bureau Stedelijke Planning jeanette.kalthof@sweco.nl
+31 (0)6 13333149

Jeanette Kalthof is manager Projectmanagement bij Bureau Stedelijke Planning.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie