Stationsgebied Leiden

Het station van Leiden is een van de drukste stations van Nederland en een belangrijke entree tot de oude binnenstad. Het stationsgebied heeft echter niet de uitstraling en voorzieningen die daarbij passen. De gemeente wil daarom een levendige stationsbuurt realiseren met een volwaardige mix van functies. Bureau Stedelijke Planning heeft onderzoek verricht naar de behoefte aan woningen, kantoren, detailhandel en vrijetijdsvoorzieningen in het gebied.

Het Leidse stationsgebied is heel geschikt om nieuwe (grootschalige) vrijetijdsvoorzieningen te concentreren. Het station is voor velen het startpunt van een stadsbezoek. Relatief veel dagbezoekers (44%) komen met de trein. Ze stappen letterlijk voor de deur uit. Dit zorgt voor veel traffic en mensenmassa’s. De meeste vrijetijdsvoorzieningen liggen aan de westzijde van de binnenstad; het Stationsgebied is dus een logisch verleng- en koppelstuk. Er is fysiek ruimte om grootschalige vrijetijdsvoorzieningen toe te voegen, en daarmee het aanbod te verbreden. Leisurevoorzieningen kunnen het gebied verlevendigen en aantrekkelijk maken.

In samenspraak met de opdrachtgever hebben we een aantal leisurevoorzieningen geselecteerd die op voorhand kansrijk lijken voor het stationsgebied van Leiden. Deze zijn aan een nadere marktverkenning onderworpen. We hebben daarbij gelet op de landelijke trend, lokale vraag- en aanbodverhoudingen, de potentie van het stationsgebied (aan de hand van referentieprojecten) en de bijdrage aan het toeristisch-recreatief imago van Leiden. We hebben geadviseerd ruimte te reserveren voor een bioscoop/filmhuis, een club (mogelijk in combinatie met een podium), hotel, vergadercentrum, fitness/wellness en horeca (commercieel). Randvoorwaarde voor een gezonde exploitatie is multifunctioneel of dubbelgebruik van accommodaties. Interessante combinaties in het Leidse stationsgebied (en referentieprojecten) zijn:
• hotel, vergaderruimte, health club, restaurant (Inntel Zaandam en citizenM in Amsterdam);
• bioscoop, club, horeca (Studio K in Amsterdam);
• bioscoop, horeca, podium (Toneelschuur in Haarlem);
• club, horeca, podium (Club Trouw in Amsterdam);
• Fitness & wellness (Achmea Health Centers in heel Nederland).

DATUM OPDRACHTGEVER Gemeente Leiden Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Leiden akkoord met Rijnsburgerblok

/ Gemeente Leiden

De gemeenteraad van Leiden is akkoord gegaan met de ontwikkeling van het Rijnsburgerblok in het Stationsgebied. Het project bestaat uit 130 appartementen in twee woontorens Lees meer