Sterke groei markt voor recreatiewoningen zet door

De ongekende groei op de markt voor recreatiewoningen in Nederland zet door. In 2015 vond er, na jarenlange prijsdalingen, bijna een verdubbeling van het aantal transacties van recreatiewoningen plaats (3.130 transacties). Nu blijkt dat in er in 2016 3.750 vakantiehuizen verkocht werden; een toename van 20%. Ook werd met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen een nieuw record in deze eeuw gebroken. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de markt voor recreatiewoningen dat Bureau Stedelijke Planning in 2017 voor de vierde keer in opdracht van de NVM heeft uitgevoerd.

De lage rentestand blijft een belangrijke aanjager van de toegenomen vraag naar recreatiewoningen. De huidige spaarrente van 0 tot 0,3% en een hypotheekrente tussen 1,5 en 2,5% maakt het (gedeeltelijk) financieren van de recreatiewoning relatief goedkoop en meer winstgevend dan een spaarrekening. Naar verwachting is het einde van de lage rentestanden nog niet in zicht en blijft voorlopig een belangrijke factor voor de recreatiewoningmarkt. Een recreatiewoning vormt een aantrekkelijk en aaibaar alternatief voor de spaarrekening, waarbij het rendement niet direct in financiële winst zit maar in ontspanning en frisse lucht.

In 2016 lag de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro. Dat is 4% meer dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit nog circa 170.000 euro, bijna 17% hoger dan in 2016. Door de toegenomen vraag verwacht Bureau Stedelijke Planning dat de gemiddelde transactieprijzen voor recreatiewoningen verder zal blijven stijgen bij aanhoudende economische groei en lage rente. In de topregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland, is deze stijging al gaande. De prijsverschillen tussen nieuwbouw en bestaande recreatiewoningen zijn groot. In 2016 was de gemiddelde transactieprijs per m² in Nederland 2.400 euro voor een nieuwe recreatiewoning. Voor een bestaande recreatiewoning werd gemiddeld 1.900 euro per m² betaald, een verschil van ongeveer 25%.

Populaire regio’s voor recreatiewoningen
In het kustgebied van Noord-Holland werden in 2016 de meeste nieuwe recreatiewoningen opgeleverd. Het aantal transacties steeg hierdoor sterk. In andere populaire kustregio’s, zoals het kustgebied Zuid-Holland en de Waddeneilanden, vond het afgelopen jaar geen sterke stijging van het aantal transacties plaats. De reden hiervoor is het opdrogende aanbod in deze gebieden. Er vindt weinig nieuwbouw plaats en dus staan op de Waddeneilanden nauwelijks recreatiewoningen te koop. Dit leidt tot sterke prijsstijgingen: de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning op de Waddeneilanden is bijna 300.000 euro. De kustregio’s en de Waddeneilanden zijn het meest populair qua recreatiewoningen. De grote vraag vanuit vooral Duitsland en België helpt hieraan mee. De van oudsher zeer sterk toeristische regio Veluwe/ Utrechtse Heuvelrug verkeert in problemen door het overwegend oude aanbod. Het aantal transacties in dit gebied is groot, maar de transactieprijzen zijn beneden gemiddeld en dalen sterk. Daarnaast groeit het aantal te koop staande recreatiewoningen.

Onderscheidend vermogen is cruciaal voor succes
Alleen een goede recreatiewoning op een mooie plek is vaak niet genoeg voor de veeleisende kopers. Bijzondere woningen, zoals tiny houses en boomhutwoningen, zijn ook in trek. Ook is er belangstelling voor het exclusieve segment. Daarnaast worden recreatieparken rondom een thema ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Bosrijk bij de Efteling of de bungalows bij Slagharen. Consumenten zijn steeds meer gesteld op comfort en luxe. Mede hierom is nieuwbouw sterk in trek. Men wil een recreatiewoning die van alle gemakken en luxe snufjes is voorzien. Onderscheidend vermogen is daarbij erg belangrijk.

Transformatie verouderde campings naar recreatiewoningen
Steeds vaker worden verouderde campings herontwikkeld naar moderne parken met recreatiewoningen. Daarmee wordt ingespeeld op de voorkeur voor meer luxe dan een camping kan bieden. Recreatiewoningen verouderen veel sneller dan reguliere woningen omdat de wensen en eisen van toeristen snel veranderen. Trends wisselen elkaar snel op; wat tien jaar geleden trendy was, is dat nu niet meer. Dit leidt tot een tweedeling tussen het nieuwe, moderne aanbod en het verouderde aanbod. Door de beperktere vraag naar de oude voorraad bestaande recreatiewoningen, daalt de prijs en worden deze woningen sneller verhuurd aan andere doelgroepen, zoals seizoenarbeiders, statushouders en dergelijke.

Hoogste recreatieparkdichtheid ter wereld
Nederland heeft ruim 1.500 recreatieparken. Daarmee kent ons land één van de hoogste recreatieparkdichtheden ter wereld. Bijna alle Nederlandse recreatiewoningen (95%) staan op een recreatiepark. Slechts 5% is een solitaire recreatiewoning. Dit ligt volgens Bureau Stedelijke Planning aan het ruimtelijkeordeningsbeleid in Nederland, dat gericht is op clustering van verstedelijking en tegenaan van ongebreidelde bebouwing van natuur en landschap. Ruim 50% van de Nederlandse recreatiewoningen staat op een groot park met meer dan 200 woningen. In totaal gaat het om ruim 65.000 woningen op circa 270 recreatieparken. Dit zijn grootschalige parken, vaak met veel voorzieningen, die worden uitgebaat door grote verhuurorganisaties als Roompot, Center Parcs en Landal. De meeste recreatiewoningen zijn gebouwd voor 1990. Rond 1960 werden de eerste grootschalige recreatieparken gerealiseerd in Nederland. Vanaf begin jaren ‘60 leeft de economie op en ontstaande eerste commerciële recreatieparken in Nederland. In de jaren ‘70 en ‘80 is er ook flink gebouwd. Na 1990 is nog steeds veel nieuwbouw gerealiseerd met een sterk accent op de periode 1991-2000.

Bureau Stedelijk Planning is gespecialiseerd in de markt voor recreatiewoningen. Naast het jaarlijkse onderzoek voor de NVM, doen wij regelmatig marktonderzoeken voor recreatiewoningen in opdracht van ontwikkelaars, beleggers en overheden. Daarnaast doen wij geregeld onderbouwingen in het kader van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking om de ontwikkeling van recreatiewoningen mogelijk te maken.

Het volledige onderzoek naar de markt voor recreatiewoningen is hier te vinden

 

DATUM OPDRACHTGEVER NVM Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Trendcongres Toerisme 2018

De toekomst van recreatieparken in Nederland Op 5 april aanstaande vindt in Apeldoorn het jaarlijkse Trendcongres Toerisme plaats. Bureau Stedelijke Planning is organisator van het Lees meer