‘Culture-led gentrification’

vakkennis

Culturele en sportvoorzieningen genereren economische spin-off, verschaffen een stad of buurt identiteit, maken de buurt aantrekkelijker en hebben een positief effect op vastgoedwaarden.

Economische synergie
Clustering van leisurevoorzieningen en integratie van leisure met andere stedelijke voorzieningen bieden aanzienlijke voordelen. Door functies te combineren en massa te creëren, ontstaat extra draagvlak voor voorzieningen. Dit geldt niet alleen voor bestaande centrumgebieden, maar ook nieuwe centra als Hoofddorp, Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Purmerend. Vastgoedpartijen zullen eerder genegen zijn te participeren naarmate de functiemix en de ontwikkelingsopgave groter is, omdat risico’s zo beter worden gespreid en de verdiencapaciteit wordt vergroot.

Ook het meervoudig of multifunctioneel gebruik van accommodaties heeft synergievoordelen. Het is tegenwoordig randvoorwaarde voor een gezonde exploitatie. Multifunctionaliteit verhoogt niet alleen het aantal bezoekers, maar genereert ook meer herhalingsbezoeken en hogere bestedingen per bezoek (vooral dankzij verlenging van de verblijfsduur). Gemeenschappelijk gebruik van faciliteiten verhoogt ook het efficiënt gebruik van middelen en ruimte. Bekend voorbeeld zijn voetbalstadions die ook worden ingezet voor (pop)evenementen. Ook de combinatie van een bioscoop, podium en horeca werkt (zoals de Toneelschuur in Haarlem).

Daarnaast kan multifunctionaliteit het imago en de marktpositie van het gebied versterken.

Terug naar de stad/wijk
De afgelopen decennia zijn sportvoorzieningen massaal naar de rand van de stad verplaatst, maar de laatste jaren is er een trek terug naar de stad/wijk. Vaak gaat het om relatief kleinschalige initiatieven zoals playgrounds en het sportief gebruik van stadsparken. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken wordt leisure, in tijdelijke of permanente vorm, gebruikt om een nieuw gebied een gezicht te geven. Een voorbeeld is het populaire Amsterdamse stadstrand Blijburg, dat de nieuwbouwwijk IJburg alvast in beeld bracht. Vanaf april 2014 staat Theater Amsterdam in de Houthavens, de nieuwe woonwijk in wording in West. In de Rotterdamse achterstandswijk Katendrecht, die herontwikkeld wordt, dragen een tijdelijke vestiging van Theater Walhalla en de boot ss Rotterdam bij aan een nieuw imago.

MEER INFORMATIE drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie