Toepasbaarheid Europese Dienstenrichtlijn voor Detailhandel

vakkennis

Met het arrest van het Europese Hof van Justitie en de vervolguitspraak van de Raad van State in de zaak Visser Vastgoed in Appingedam is vast komen te staan dat de Dienstenrichtlijn van toepassing is op bestemmingsplannen die detailhandel reguleren. Dit betekent dat er veel strengere eisen dan voorheen worden gesteld aan bijvoorbeeld het beperken van locaties voor perifere detailhandel, maar ook aan het beperken van een maximale omvang van supermarkten. Dit zal een fors grotere onderzoeksinspanning vergen, terwijl niet gezegd is dat de bestaande praktijk dan kan worden voortgezet. De Appingedam-jurisprudentie zal dan ook belangrijke gevolgen hebben voor iedereen die met ruimtelijke ordening te maken heeft.

Presentaties seminar Dienstenrichtlijn en Detailhandel
Op donderdag 27 september 2018 organiseerden Bureau Stedelijke Planning en Stibbe het seminar Dienstenrichtlijn en Detailhandel. Experts Jan van Oosten (advocaat bij Stibbe), Rick Zijderveld (senior Retail consultant bij Gemeente Den Haag) en Toine Hooft (adjunct-directeur Detailhandel en Leisure bij Bureau Stedelijke Planning) behandelden deze middag de toepasbaarheid van de Europese Dienstenrichtlijn voor de Detailhandel en de gevolgen voor de bestemmingsplan- en onderzoekspraktijk. U kunt de presentaties van deze middag hier downloaden:

 

 

Onderbouwing casus Appingedam
Het juist toepassen van de Europese Dienstenrichtlijn vraagt om een andere manier van onderzoek, onderbouwing, detailhandelsbeleid en borging in bestemmingsplannen dan tot op heden gebruikelijk is. Bureau Stedelijke Planning buigt zich samen met Rho adviseurs en Locatus over de tussenuitspraak van de Raad van State inzake branchebeperking voor het Woonplein in Appingedam. De partijen werken tot half november aan een solide onderbouwing van deze casus als fundament voor onderbouwingen van relevante branchebeperkingen in Nederland, en daarmee voor een vitaal winkellandschap.

Vragen of meer informatie?
Neem contact op met Toine Hooft (adjunct-directeur Detailhandel en Leisure) via th@stedplan.nl of 020-6254267.

MEER INFORMATIE drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie