Sportvoorzieningen als motor voor gebiedsontwikkeling

vakkennis

De belangstelling voor sport is en blijft groot. Sportvoorzieningen kunnen een belangrijke rol vervullen als kostendrager voor andere functies en een belangrijke aanjager zijn voor gebiedsontwikkeling.

Nieuwe sportvoorzieningen verrijzen, sportevenementen zijn ongekend populair en de sportbeoefening neemt nog steeds toe. Een belangrijke trend is dat kleinschalige sportvoorzieningen als playgrounds en fitness centra terugkeren naar de buurt en wijk, en het sportief-recreatief gebruik van stadsparken wordt gestimuleerd. Door slim, multifunctioneel gebruik kunnen investeringen worden gedeeld en kosten worden gereduceerd.

Sport is ook succesvol in te zetten bij gebiedsontwikkeling, zo illustreren Cardiff Bay in het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Stappegoor in Tilburg. Een ander goed voorbeeld is Icedome Almere, dat met ingang van het seizoen 2016-2017 het nieuwe schaatscentrum van Nederland wordt. Ernaast verrijzen een Topsportcentrum, zwembad en een retail park. Icedome fungeert ook als mede-aanjager voor de woningbouwontwikkeling in Almere Poort.

MEER INFORMATIE drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

‘Culture-led gentrification’

Culturele en sportvoorzieningen genereren economische spin-off, verschaffen een stad of buurt identiteit, maken de buurt aantrekkelijker en hebben een positief effect op vastgoedwaarden. Economische synergie Lees meer