Betere spreiding toerisme leidt tot kansen voor kleinere steden

vakkennis

leisure

De sterke groei van het toerisme in ons land in combinatie met de toenemende ruimtevraag (met name op de woningmarkt) brengt dilemma’s met zich mee. Het team Vrije tijd van Bureau Stedelijke Planning ziet echter met name kansen. Toine Hooft, adjunct-directeur Leisure: “Benader Leisure met een integrale, strategische blik. Wij zien Leisure als volwaardig onderdeel van een gebied en in samenhang met andere functies. Er liggen kansen voor kleinere steden om te profiteren van een betere spreiding van toerisme.  Kansen voor meer aantrekkelijke programma’s voor gebiedsontwikkelingen en kansen voor slimme combinaties tussen natuur- en recreatieve ontwikkeling. Een nauwe samenwerking binnen de sector is daarbij essentieel”.

Het team Vrije tijd richt zich op hotels, bioscopen, recreatieparken, restaurants, cafés, attracties en evenementen. We beoordelen onder andere interessante locaties voor expansie, brengen potentieel kansrijke programma’s in kaart, bieden ondersteuning bij bestemmingsplanprocedures door Ladder- en ruimtelijke onderbouwingen en richten ons op gebieds- en beleidsadvies. Bovendien brengen wij partijen bij elkaar. Een essentieel onderdeel van onze integrale benadering van Leisure. Het ‘Leisure ecosysteem’ heeft een breed scala aan stakeholders. Bureau Stedelijke Planning faciliteert nauwere samenwerking in de sector door alle lagen heen.

Onderscheidend vermogen Leisure bij gebiedsontwikkelingen
Leisure heeft de kracht om een gebied een onderscheidend vermogen en sterk(er) imago te geven en op die manier bezoekers, bewoners, bedrijven en andere voorzieningen aan te trekken. Leisure is dan ook steeds vaker een integraal onderdeel van gebiedsontwikkelingen. Team Vrije tijd richt zich onder andere op de gebieds- en beleidsvisies die bij gebiedsontwikkeling van belang zijn. We analyseren de marktkansen voor Leisure functies als onderdeel van een (grootschalige) gebiedsontwikkeling en vertalen dit naar een kansrijk programma in vierkante meters, verkooppunten, locatie, doelgroep segmentatie enzovoort. Eerder werkten wij aan een hotelvisie voor Almere en de evenementenstrategie voor de MRA, waar momenteel een vervolg aan wordt gegeven. Ook doen we regelmatig onderzoek naar recreatiewoningen.

Het beoordelen van interessante Leisure locaties
Een goede locatie is essentieel: Bureau Stedelijke Planning beoordeelt regelmatig potentieel interessante locaties voor uiteenlopende Leisure functies voor horecaketens. We richten ons daarbij op vraag-aanbod analyse, locatie- en projectbeoordeling, omzetverwachting en potentie van de desbetreffende locaties. Met dit vestigingsplaatsonderzoek ondersteunen wij onze opdrachtgevers bij hun beslissing over mogelijk interessante objecten voor expansie van hun horecaformule of hotelketen.

In kaart brengen van kansrijke programma’s
Eerder brachten wij de marktkansen in kaart voor nieuwe Leisure voorzieningen in het Bataviakwartier in Lelystad. Ook onderzochten wij de marktmogelijkheden van de Leisure voorzieningen bij Feyenoord City en deden marktonderzoek voor een bioscoop in Leiden. Resultaat voor onze opdrachtgevers? Een potentieel kansrijk programma. Om vervolgens de behoefte aan te tonen kunnen wij de uitkomsten van de marktscan toetsen aan de Ladder voor Duurzame Verstedelijking.

Ondersteuning bestemmingsplanprocedures
Ter ondersteuning van bestemmingsplanprocedures voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen zoals horeca, hotels en overige Leisure voorzieningen toetsen wij voor onze opdrachtgevers de behoefte volgens de methodiek van de Ladder. Zo verzorgde Bureau Stedelijke Planning de Ladderonderbouwing voor een hotel in rijksmonument Arsenaal Delft in de historische binnenstad van Delft en voor het horecapaviljoen bij het nieuwe ING hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost.

Team Vrije tijd
Vragen? Toine Hooft (th@stedplan.nl | 06-22993549) of Martijn Kanters (mk@stedplan.nl | 06-13127272) helpen u graag verder!

MEER INFORMATIE drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.
Deel deze pagina

gerelateerde informatie

Horecapaviljoen ING kantoor ArenApoort

Horecapaviljoen ING kantoor ArenApoort

/ Van Riezen & Partners, OVG

Het toevoegen van een horecapaviljoen bij het nieuwe ING hoofdkantoor in het ArenApoort gebied is verantwoord. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning in Lees meer

Regionale Evenementenstrategie MRA

Bureau Stedelijke Planning gaat voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aan de slag met een inventarisatie van alle huidige en potentiële evenementenlocaties in de MRA. Met Lees meer