Vrije tijd

De afgelopen decennia is de vrijetijdseconomie wereldwijd sterk gegroeid, zo ook in Nederland. We geven inmiddels een kwart van het huishoudbudget uit aan vrijetijd, cultuur, horeca en sport. Een kwalitatief goede vrijetijdsbesteding is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een goed leef-, werk- en vestigingsklimaat voor gemeenten en regio’s. Deze zorgt voor groeikracht van cultuur, economie en arbeidsmarkt.

De coronacrisis laat zien hoe belangrijk vrijetijdsbesteding voor ons is: de lockdowns hebben voor een flinke deuk in ons welbevinden gezorgd. De economische impact is enorm. Zo zijn de evenementen- en reissector  geheel stilgevallen. De congres- en vergadermarkt is zo goed als opgedroogd omdat fysieke bijeenkomsten zijn gecanceld en veel meetings online hun weg vinden. De hotels hebben, met name in stedelijk gebied, een daling gezien van tientallen procenten van de boekingen. De coronacrisis vraagt om een duurzaam herstel van de branche en biedt tegelijkertijd ook kansen voor een mogelijke reset van beleid.

Veel gemeenten, provincies en marktpartijen zijn zich nog niet altijd bewust van het belang van de vrijetijdseconomie. Met gericht beleid en actueel inzicht in de markt valt goed te sturen naar een richting die het beste past. Want elke locatie, stad of regio krijgt het bezoek dat het verdient en wie kiest wordt gekozen.

Om te zorgen voor een krachtige vrijetijdseconomie is kennis van de vrijetijdsmarkt, de bedrijfsvoering, concept- en locatieontwikkeling essentieel om juiste keuzes te maken. Bureau Stedelijke Planning bundelt kennis en sleutelkandidaten. U bent zodoende verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige, haalbare en gedragen ontwikkeling en beleidsvisie.

Wij zijn specialist in de volgende vrijetijdsproducten:

Aanspreekpunt

drs. Toine Hooft toine.hooft@sweco.nl
+31 (0)6 22993549

Drs. Toine Hooft (1967) is partner winkelen & vrije tijd bij Bureau Stedelijke Planning. Hij is bedrijfseconoom en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het vakgebied.

Nieuws

Producten

Conceptontwikkeling

Steeds vaker worden we vanuit onze expertise in gebiedsontwikkeling gevraagd om ook mee te denken over specifieke hotel en leisureconcepten. Hier komt de kracht van Lees meer

Airbnb analyses en beleid

Sinds de website van Airbnb in 2008 live ging heeft deze sector een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van het in eerste instantie aanbieden van luchtbedden is Lees meer

projecten

vakkennis